Rajaković: Srbija u oblasti energetike uspešno ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajaković: Srbija u oblasti energetike uspešno ka EU

BEOGRAD - Srbija se u oblasti energetike, kako strateški, tako i na polju zakonodavstva, uspešno kreće ka evropskim integracijama, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu energetike Nikola Rajaković.

"Stvaranje regionalnog energetskog tržišta i jedinstvenog prekograničnog prenosa električne energije i prirodnog gasa trebalo bi da bude jedan od glavnih ciljeva Srbije i zemalja u regionu, čime će biti obezbeđenja sigurnost snadbevanja i isporuke eneregenata", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Rajaković na skupu pod nazivom "Sektorska integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju" u Privrednoj komori Srbije.

Energetska zajednica

On je podsetio da je Srbija jedna od potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici, čiji su strateški ciljevi privlačenje investicija u oblasti energetike, otvaranja tržišta i unapređenje zaštite životne sredine.

Rajaković je naveo da su prednosti pristupanja Energetskoj zajednici politički razlozi, sigurnost snadbevanja energentima, efikasnost elektro-energetskog sektora i gasne privrede i doprinos ukupnom privrednom razvoju.

On je ukazao i na rizike pristupanja toj zajednici koji se odnose na visoka ulaganja za životnu sredinu, tarifnu reformu i dinamiku ukupnog sprovopđenja reformi u oblasti energetike.

Stručnjak za energetiku Aleksandar Kovačević kazao je da Srbija u odnosu na ukupno ostvareni BDP natprosečno učestvuje u potrošnji energije i u stvaranju ugljendioksida.

Beograd primer

On je kao primer naveo Beograd, koji sa četiri odsto teritorije i 18 odsto ukupnog stanivništva Srbije troši 24 odsto električne energije i polovinu od ukupnih usluga grejanja.

Kovačević je naveo da jedan stanovnik Srbije troši više od 4.000 kilovatsati električne enrgije, od čije proizvodnje ostane oko 800 kilograma pepela.

Govoreći o značaju energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije, on je napomenuo da je u Srbiji, u nerednih 10 godina, neophodno sprovesti institucionalne promene u oblasti energetike, promene u tehnologiji rada postrojenja i daljinskog sistema grejanja, a potrebno je i povećati broj kontejnera u glavnom gradu za 30 puta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.