Radoman: Siva ekonomija vredi koliko i zaduživanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2014, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radoman: Siva ekonomija "vredi" koliko i zaduživanje

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman predložio je danas da u Republici Srbiji, zbog nedovoljnih budžetskih prihoda na svim nivoima vlasti, bude formirano odgovarajuće radno telo koje bi se stalno bavilo suzbijanjem sive ekonomije.

Ukoliko bismo sivu ekonomiju, koja prema procenama iznosi oko 30 odsto ukupne, smanjili za polovinu, dobili bismo oko 270 milijardi dinara prihoda više u republičkom budžetu,  što odgovara iznosu na koji se država ove godine zadužila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosno  toliko je u ovoj godini povećan javni dug, rekao je Radoman na konferenciji za novinare.

On je objasnio da tih 70 procenata legalne ekonomije donosi republičkom budžetu oko 1.260 milijardi dinara, od kojih su 759 milijardi poreski prihodi a ostatak su fondovski iznosi.

Napominjući da bi u to radno telo, grupu ili komisiju za suzbijanje sive ekonomije trebalo da uđu ljudi koji imaju autoritet, znanje i volju da se ozbiljno uhvate u koštac s tim velikim problemom, Radoman je izrazio nadu da bi njihovo delovanje pomoglo, dugoročno pa i na kratak rok, da se taj oblik "ekonomije" smanji upola ili barem deset odsto, odnosno da se dovede na održiv nivo.

Time bismo dobili povećanje budžetskih prihoda u velikoj meri, od republičkog preko pokrajinskog do nivoa gradova i opština u Srbiji, rekao je vojvođanski sekretar za finansije.

Govoreći o dosadašnjoj praksi u tom pogledu, on je ocenio da je izgleda "lakše da se država zadužuje nego da otvara front prema sivoj ekonomiji" i dodao da je javni dug u Srbiji 2000. godine bio 14,17 milijardi evra, najmanji je bio krajem 2008. godine i to 8,78 milijardi, a sad je narastao na 22,33 milijarde evra.

Radoman smatra da je "nedovoljno dobar način" uravnoteženje javnih finansija smanjivanjem troškova i ocenjuje da će mere Vlade Srbije o smanjivanju penzija i zarada u javnom sektoru  uticati na uravnoteženje ali će istovremeno prouzrokovati niži standard stanovništva.

Smanjivanje plata u javnom sektoru može destimulativno da utiče na rad zaposlenih u javnoj upravi time da ona bude manje efikasna, kazao je Radoman.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.