Radnik tužio Gugl: Dozvoljava cinkarenje

Izvor: B92, 21.Dec.2016, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnik tužio Gugl: Dozvoljava cinkarenje

Jedan od radnika Gugla smatra da njihova pravila privatnosti nisu u skladu sa zakonom o radu.

Gugl odavno važi kao kompanija u kojoj je zadovojstvo raditi, savršeno mesto za rad koje vam pruža sve što ste ikada želeli.

Ipak, ima i onih koji su uvereni kako se godinama unazad Gugl pretvorio u "nezasitnog diva" koji ne bira način da bi zadržao jednu od čelnih pozicija među kompanijama u svetu. Iako je u današnje vreme sasvim normalno i uobičajeno da svaka kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima svoja interna pravila koja radnici moraju da poštuju, pogotovo u smislu potencijalnog otkrivanja poslovnih tajni i informacija, jedan od radnika Gugla je uveren kako je njegov poslodavac u svemu tome preterao. Stoga je na Vrhovnom sudu Kalifornije u San Francisku podneo tužbu protiv Gugla, zbog, kako je navedeno, "ilegalnih pravila privatnosti i poverljivosti".

Neimenovani radnik tvrdi kako se u Guglu podstiče "interno špijuniranje" koje za cilj ima "cinkarenje" zaposlenih koji su neku od informacija prosledili, na primer, novinarima. Dalje, u tužbi se navodi kako Gugl navodno upozorava svoje zaposlene da na "pišu ništa o potencijalnim nezakonitostima unutar kompanije, pa čak i ako nameravaju te informacije proslediti internim advokatskim kancelarijama u kompaniji". Navodno čak postoji i obaveštenje kako se zaposlenima zabranjuje "pisanje romana o radu u ovoj tehnološkoj kompaniji iz Silicijumske doline, a bez prethodnog odobrenja same kompanije". Tu je i priča o tome da se "poverljivi podaci" zapravo odnosi na sve što se tiče Gugla, pa prema nezadovoljnom radniku ispada da se "o Guglu ne sme pričati nigde i ni sa kim", što je po njegovom mišljenju u suprotnosti sa aktuelnim zakonima o radu na području Kalifornije.

Zakoni, naime, omogućavaju da svako može "raspravljati o radnim uslovima i potencijalnim povredama zakona unutar pojedine kompanije, a bez straha od odmazde ili otkaza". Prema navodima medija koji intenzivno prate tužbu, ukoliko se Gugl proglasi krivim, mogao bi da plati maksimalnu kaznu u iznosu od 3,8 milijardi američkih dolara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radnik tužio Gugl jer "podstiče cinkarenje"

Izvor: Radio 021, 21.Dec.2016

Jedan od radnika Gugla smatra da njihova pravila privatnosti nisu u skladu sa zakonom o radu...Gugl odavno važi kao kompanija u kojoj je zadovojstvo raditi. Ipak, ima i onih koji su uvereni kako se godinama unazad Gugl pretvorio u "nezasitnog diva" koji ne bira način da bi zadržao jednu od čelnih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.