Svet

Sreda, 21.12.2016.

19:50

Radnik tužio Gugl: Dozvoljava cinkarenje

Jedan od radnika Gugla smatra da njihova pravila privatnosti nisu u skladu sa zakonom o radu.

Izvor: B92, Zimo

Radnik tužio Gugl: Dozvoljava cinkarenje
(Foto: Getty images)

Gugl odavno važi kao kompanija u kojoj je zadovojstvo raditi, savršeno mesto za rad koje vam pruža sve što ste ikada želeli.

Ipak, ima i onih koji su uvereni kako se godinama unazad Gugl pretvorio u "nezasitnog diva" koji ne bira način da bi zadržao jednu od čelnih pozicija među kompanijama u svetu. Iako je u današnje vreme sasvim normalno i uobičajeno da svaka kompanija ima svoja interna pravila koja radnici moraju da poštuju, pogotovo u smislu potencijalnog otkrivanja poslovnih tajni i informacija, jedan od radnika Gugla je uveren kako je njegov poslodavac u svemu tome preterao. Stoga je na Vrhovnom sudu Kalifornije u San Francisku podneo tužbu protiv Gugla, zbog, kako je navedeno, "ilegalnih pravila privatnosti i poverljivosti".

Neimenovani radnik tvrdi kako se u Guglu podstiče "interno špijuniranje" koje za cilj ima "cinkarenje" zaposlenih koji su neku od informacija prosledili, na primer, novinarima. Dalje, u tužbi se navodi kako Gugl navodno upozorava svoje zaposlene da na "pišu ništa o potencijalnim nezakonitostima unutar kompanije, pa čak i ako nameravaju te informacije proslediti internim advokatskim kancelarijama u kompaniji". Navodno čak postoji i obaveštenje kako se zaposlenima zabranjuje "pisanje romana o radu u ovoj tehnološkoj kompaniji iz Silicijumske doline, a bez prethodnog odobrenja same kompanije". Tu je i priča o tome da se "poverljivi podaci" zapravo odnosi na sve što se tiče Gugla, pa prema nezadovoljnom radniku ispada da se "o Guglu ne sme pričati nigde i ni sa kim", što je po njegovom mišljenju u suprotnosti sa aktuelnim zakonima o radu na području Kalifornije.

Zakoni, naime, omogućavaju da svako može "raspravljati o radnim uslovima i potencijalnim povredama zakona unutar pojedine kompanije, a bez straha od odmazde ili otkaza". Prema navodima medija koji intenzivno prate tužbu, ukoliko se Gugl proglasi krivim, mogao bi da plati maksimalnu kaznu u iznosu od 3,8 milijardi američkih dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

17 h

Podeli: