Radnik izrabljen, gde su sindikati?

Izvor: B92, 09.Apr.2014, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnik izrabljen, gde su sindikati?

Beograd -- Sindikati moraju što pre da se ujedine u ovom sudbonosnom trenutku za organizovanje radničke klase, jer će u protivnom odumreti.

Objedinjavanje i ukrupnjavanje postojećih sindikata je i osnovna tema predstavljene knjige "Sundikati danas - šta i kako dalje", koja je nastala na osnovu rasprave sa okruglog stola, posle koga je, kako je konstatovano, napravljen izvestan pomak, ali se zatim zastalo.

Zamenik predsednika Sindikata penzionera, Živomir Tešić, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da je na tom skupu predloženo akciono jedinstvo sindikata, posle čega su se dva reprezentativna - Savez samostalnih sindikata Srbije i "Nezavisnost", sporazumeli o zajedničkom nastupu u pogledu izmena Zakona o radu, dok su ostali formirali Srpski sindikalni front.

"Stvaranjem dva sindikalna bloka kao da su se međusobni antagonizmi produbili, jer skoro identične kritike teksta izmena Zakona o radu nisu artikulisane u jedinstven, zajednički stav sindikata," predočio je Tešić, dodajući da je predsedništvo Sindikata penzionera bilo aktivno uključeno u raspravu.

"Neshvatljivo je da sindikati nemaju rešenje za sindikalno organizovanje stotine hiljada radnika koji rade u privatnom i uslužnom sektoru i u sivoj zoni rada. Ti ljudi su izloženi brutalnoj ekploataciji i preko njih se sprovodi prvobitna akumulacija kapitala", naveo je.

On je istakao da taj sindikat ne zna "u kom smeru će krenuti nova vlada, da li će početi da napušta liberalni koncept i krenuti da razvija proizvodnju i zapošljavanje, uz veću ulogu kompetentne države, ili će malo promeniti šminku postojećem konceptu", odnosno da se "ne zna sadržina najavljenih bolnih reformi".

Tešić je upozorio da su kriza i siromaštvo poligon za još agresivnije nasrtaje kapitalista na radnike, što dokazuje i predloženi Zakon o radu.

On je podsetio da je sindikat predložio izmene zakona kojim će biti povećan cenzus za reprezentativnost, što će podstaći ukrupnjavanje sindikata, kao i mogućnost sindikalnog organizovanja, nezaposlenih i privremeno zaposlenih, što je u Ministarstvu rada i prihvaćeno.

Profesor Zoran Ivošević je istakao da je neophodno da radnici po ugovoru, na privremenim poslovima i dopunskom radu, steknu ista prava kao i stalno zaposleni, a za to je neophodno zakonski precizno definisati pojmove zaposlenih i poslodavaca, što sada nije slučaj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.