Sindikati će odumreti ako se ne ujedine

Izvor: Blic, 08.Apr.2014, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati će odumreti ako se ne ujedine

Beograd - Sindikati moraju što pre da se ujedine u ovom sudbonosnom trenutku za organizovanje radničke klase, jer će u protivnom odumreti, poruka je sa današnje Skupštine Sidnikata penzionera Srbije.

Objedinjavanje i ukrupnjavanje postojećih sindikata je i osnovna tema predstavljene knjige "Sindikati danas - šta i kako dalje", koja je nastala na osnovu rasprave sa okruglog stola, posle koga je, kako je konstatovano, napravljen izvestan pomak, ali se zatim zastalo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Zamenik predsednika Sindikata penzionera, Živomir Tešić, rekao je da je na tom skupu predloženo akciono jedinstvo sindikata, posle čega su se dva reprezentativna - Savez samostalnih sindikata Srbije i "Nezavisnost", sporazumeli o zajedničkom nastupu u pogledu izmena Zakona o radu, dok su ostali formirali Srpski sindikalni front.

- Stvaranjem dva sindikalna bloka kao da su se međusobni antagonizmi produbili, jer skoro identične kritike teksta izmena Zakona o radu nisu artikulisane u jedinstven, zajednički stav sindikata - predočio je Tešić.

On je dodao da je Predsedništvo Sindikata penzionera bilo aktivno uključeno u raspravu.

- Neshvatljivo je da sindikati nemaju rešenje za sindikalno organizovanje stotine hiljada radnika koji rade u privatnom i uslužnom sektoru i u sivoj zoni rada. Ti ljudi su izloženi brutalnoj ekploataciji i preko njih se sprovodi prvobitna akumulacija kapitala - naveo je.

On je istakao da taj sindikat ne zna "u kom smeru će krenuti nova vlada, da li će početi da napušta liberalni koncept i krenuti da razvija proizvodnju i zapošljavanje, uz veću ulogu kompetentne države, ili će malo promeniti šminku postojećem konceptu", odnosno da se "ne zna sadržina najavljenih bolnih reformi".

Tešić je upozorio da su kriza i siromaštvo poligon za još agresivnije nasrtaje kapitalista na radnike, što dokazuje i predloženi zakon o radu.

On je podsetio da je sindikat predložio izmene zakona kojim će biti povećan cenzus za reprezentativnost, što će podstaći ukrupnjavanje sindikata, kao i mogućnost sindikalnog organizovanja, nezaposlenih i privremeno zaposlenih, što je u Ministarstvu rada i prihvaćeno.

Profesor Zoran Ivošević je istakao da je neophodno da radnici po ugovoru, na privremenim poslovima i dopunskom radu, steknu ista prava kao i stalno zaposleni, a za to je neophodno zakonski precizno definisati pojmove zaposlenih i poslodavaca, što sada nije slučaj.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sindikati će odumreti ako se ne ujedine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2014

Sindikati moraju što pre da se ujedine u ovom sudbonosnom trenutku za organizovanje radničke klase, jer će u protivnom odumreti, poruka je sa današnje Skupštine Sindikata penzionera Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.