Radnicima ne daju dan odmora

Izvor: B92, 14.Jul.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnicima ne daju dan odmora

Beograd -- Direktor Inspektorata za rad Radovan Ristanović kaže da je verovatno tačno 13% zaposlenih uopšte nema godišnji odmor iako im je to pravo zakonom zagarantovano.

Inspektorat za rad je u prvih šest meseci ove godine podneo oko 1.500 prekršajnih prijava protiv poslodavaca koji su se ogrešili o zakon.

On je gostujući na RTS-u rekao da je u tom periodu je obavljeno više od 20.000 nadzora, kojim je obuhvaćeno oko 350.000 zaposlenih, a doneto je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blizu 3.000 rešenja o otklanjanju nedostataka raznih vrsta.

Godišnji odmor je, kazao je on, samo jedno u nizu prava koje se zakida radnicima, ali, dodao je, postoji i niz problema kao što su neisplaćivanje zarada, rad na crno, zloupotreba probnog rada i mnogih instituta koji su predvidjeni Zakonom o radu.

Ristanović se založio zar rigoroznije kazne nesavesnim posodavcima i ukazao da će Inspekcija rada i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku uvek zaštiti radnika, ali je, dodao, da to nije dovoljno.

Potrebno je i da radnici, uz pomoć sindikata, budu hrabriji, jer nije moguće zaštiti nekoga, ako on ne traži svoju zaštitu u vreme i na način kako je to zakonom predvidjeno, kazao je Ristanović i dodao da Inspekcija može nekoga da zastiti samo dok je u radnom odnosu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.