Srbija

Sreda, 14.07.2010.

11:01

Radnicima ne daju dan odmora

Direktor Inspektorata za rad Radovan Ristanović kaže da je verovatno tačno 13% zaposlenih uopšte nema godišnji odmor iako im je to pravo zakonom zagarantovano.

Izvor: Tanjug

Default images

Inspektorat za rad je u prvih šest meseci ove godine podneo oko 1.500 prekršajnih prijava protiv poslodavaca koji su se ogrešili o zakon.

On je gostujući na RTS-u rekao da je u tom periodu je obavljeno više od 20.000 nadzora, kojim je obuhvaćeno oko 350.000 zaposlenih, a doneto je blizu 3.000 rešenja o otklanjanju nedostataka raznih vrsta.

Godišnji odmor je, kazao je on, samo jedno u nizu prava koje se zakida radnicima, ali, dodao je, postoji i niz problema kao što su neisplaćivanje zarada, rad na crno, zloupotreba probnog rada i mnogih instituta koji su predvidjeni Zakonom o radu.

Ristanović se založio zar rigoroznije kazne nesavesnim posodavcima i ukazao da će Inspekcija rada i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku uvek zaštiti radnika, ali je, dodao, da to nije dovoljno.

Potrebno je i da radnici, uz pomoć sindikata, budu hrabriji, jer nije moguće zaštiti nekoga, ako on ne traži svoju zaštitu u vreme i na način kako je to zakonom predvidjeno, kazao je Ristanović i dodao da Inspekcija može nekoga da zastiti samo dok je u radnom odnosu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

16 h

Podeli: