Radnici Goše pozivaju premijera da pomogne

Izvor: BKTV News, 07.Apr.2017, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Goše" pozivaju premijera da pomogne

Radnici "Goše" pozvali su danas predsednika Vlade Srbije Aleksandara Vučića da, zbog izuzetno teške situacije u toj fabrici šinskih vozila, dođe u Smederevsku Palanku i pomogne u razrešenju problema.

Radnici „Goše“, koji su već nekoliko dana u štrajku zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje, mole premijera da se lično zauzme i razreši tešku situaciju u fabrici, navodi se u otvorenom pismu Štrajkačkog odbora.

Zaposlene >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u toj fabrici brine i pitanje budućnosti fabrike, s obzirom na priče da je prodata nepoznatom kupcu, navodi se u saopštenju, koje je medijima prosledio Savez samostalnih sindikata Srbije.

Fabrika šinskih vozila "Goša", čiji radnici štrajkuju desetak dana, promenila je vlasnika. Slovačka firma "Žos Trnava" prodala je fabriku za 4,2 miliona evra kompaniji "Lisnart Holdings", čije je sedište na Kipru. To je gotovo dva i po puta više od cene po kojoj je "Trnava" kupila "Gošu" 2007. godine. Ministarstvo rada najavljuje krivičnu prijavu protiv odgovornog lica u "Goši" zbog kršenja Zakona o radu.

Dok slovački biznismeni razmenjuju milione evra, makar na papiru, 360 radnika Fabrike šinskih vozila i dalje se pita ko će im isplatiti dug od 20 do 30 plata, penzijsko osiguranje za četiri godine i overiti zdravstvene knjižice. Štrajkuju u krugu fabrike i čekaju novog vlasnika.

"Imamo informacije da se jedan od tih koji su u APR-u vlasnici firme tereti za utaju, da je u Lihtenštajnu pod istragom. Mislimo da je to ćerka firma našeg gazde, a on samo gleda da skine pritisak sa 'Trnave', neka napadaju holding s Kipra", kaže predsednik štrajkačkog odbora "Goše".

Da su promenili vlasnika, kažu, obavestio ih je generalni direktor Ivan Hemštild telefonom.

"Pozvao je izvršne direktore iz fabrike s pitanjem ko od njih može da pruzme fabriku dok se ne pojavi novi vlasnik. Imali su sastanak i odlučili da niko od njih ne prihvati to mesto", kaže Ljubiša Savić iz Sindikata Nezavisnost "Goše".

Smederevska Palanka je, kažu, nekada živela od "Goše". Zato su tražili pomoć lokalne uprave da bi stupili u kontakt s ministrima.

"Veoma je teško gledati te ljude koji su u veoma velikim problemima, porodice koje su vezane, ali lokalna samouprava nema ingerencija prema privatnim preduzećima i sama grca u problemima, ima milijarde dugova, i sami gledamo kako da izađemo iz problema", kaže Toplica Pintorović, predsednik Opštine Smederevska Palanka.

Inspekcija rada je utvrdila da su radnicima za 2012. i 2013. uplaćeni doprinosi do visine minimalne zarade, a da naredne tri godine uopšte nisu plaćani, niti su radnicima od 2013. overavane zdravstvene knjižice.

"Inspektor rada će protiv zakonskog zastupnika fabrike 'Goša' podneti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog svesnog nepridržavanja Zakona o radu, čime je zaposlenima uskratio pravo na zaradu za utvrđeni period", navodi Ministarstvo rada.

O tome su, kažu, obavestili Poresku upravu. Kako je mogla da dopusti da dugovi narastu na, kako se procenjuje, 4 miliona evra – Poreska uprava ne odgovara.

"Poreska uprava, u skladu s propisima, preduzima mere redovne i prinudne naplate kod svih poreskih obveznika koji imaju evidentiran poreski dug, pa i kod poreskog obveznika 'Goša - Fabrika šinskih vozila'", navodi Poreska uprava.

U Ministarstvu privrede nisu hteli da govore o "Goši" jer je privatno preduzeće nad kojim je nadzor završen 2009, dve godine posle privatizacije.

BIP: Nova radna mesta za 300 radnika

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.