Radna nedelja od 28 sati - utopija ili realnost

Izvor: B92, 17.Jan.2018, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radna nedelja od 28 sati - utopija ili realnost

Nemački radnici više cene kraći radnu nedelju od povećanja plaća – slobodno vreme radnim Nemcima vrednije je i od novca.

Desetine hiljada nemačkih radnika u industrijskom sektoru je obustavilo rad, u znak podrške sindikatu IG Metal koji zahteva šestoprocentno povećanje plata i pravo na smanjivanje broja radnih sati.

Međutim, više od od šestpostotnog povećanja plata kojim sindikat želi da kompenzuje inflaciju, veći problem za poslodavce je fleksibilna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radna nedelja.

IG Metall traži da radnici steknu pravo na smanjenje broja radnih sati sa sadašnjih 35 na 28 nedeljeno (četiri dana po šest sati i petkom samo četiri sata) ako se brinu o deci ili o starijoj ili bolesnoj rodbini. U puno radno vreme mogli bi da se vrate posle dve godine.

To su poslodavci odbili, ali sindikati su uporni i ne odustaju. To opravdavaju tvrdnjom kako nemački radnici u industriji ionako već rade manje od njihovih kolega u drugim zemljama te bi skraćenje radnog vremena smanjilo konkurentnost nemačke ekonomije. Navode kako je prosečno radno vreme u kompanijama metaloprerađivačima u Nemačkoj bilo 35,4 sata nedeljno 2016. godine u poređenju sa 35,8 u Francuskoj, 37 u Velikoj Britaniji te čak 38,4 u Španiji.

Opravdanje takođe vide i u nedostatku kvalifikovanih radnika koji bi zamenili one koji bi smanjili svoju radnu nedelju. Ne sviđa im se ni ideja da ti radnici i dalje dobijaju punu platu iako rade manje. Sindikati se, pak, pozivaju i na društvenu odgovornost pri kojoj su poslodavci dužni da doprinesu pitanjima porodice. Kao rešenje za novčana potraživanja poslodavci su predložili jednokratnu isplatu od 200 evra u prva tri meseca ove godine i dvopostotno povećanje plata od maja.

Nemački su sindikati na ovako izdašna traženja podstaknuti su odličnom prošlom godinom. Na slične se zahteve pripremaju i radnici u drugim industrijama.

Pre dvadeset godina, uticajni Die Zeit je u svojoj analizi situacije tvrdio kako Nemci zaista rade previše. Ne samo metalski ili drugi radnici već i lekari, savetnici, konobari, učitelji, pa i brokeri, prosečno vreme nedeljno u Nemačkoj 43,5 sati, što je dosta više nego pre 20 godina.

Kada se u sve to uračuna i 16,9 km prosečnog puta s posla i na posao, tada je jasno da slobodnog vremena ostaje jako malo.

U nemačkim medijima nalaze se i tvrdnje prema kojima bi radnici više cenili fleksibilniju radnu nedelju od povećanja plate. Slobodno vreme, u kojem nema više nikakve potrebe da se bude raspoloživ ili da se frekventno proverava elektronička pošta, sve je više na ceni u najvećoj evropskoj ekonomiji. Dosadašnja mogućnost rada na pola radnog vremena, ali uz manju platu, sasvim sigurno više neće biti dovoljna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.