Izvor: Politika, 18.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računi mimo obećanja

Umesto iz dva dela, domaćinstvima priključenim na gas stigli računi da utrošeni energent plate odjednom

Tek što se posle odluke vlade da gas za domaćinstva poskupi za 60 odsto slegla prašina, jer je dogovoreno da se računi plaćaju iz dva dela, građani su se smrzli kada su im ovih dana distributeri ispostavili ceh. Umesto da potrošeni gas plaćaju u ratama, najpre 62,5 odsto, a 37,5 odloženo na šest meseci, račune moraju da izmire odjednom.

S obzirom na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mnogobrojne pritužbe građana koje stižu i na adresu Ministarstva energetike, Milan Budimir, zadužen za odnose s javnošću u ovom ministarstvu, kaže da će građani kojima oktobarski računi za gas nisu podeljeni na dva dela biti obeštećeni ukoliko su već platili ceo iznos. Od Agencije za energetiku je zatraženo da u potpunosti primeni odluku vlade o preraspodeli plaćanja cene prirodnog gasa, jer je to u njihovoj nadležnosti, kategoričan je Budimir.

Iako Agencija za energetiku, koja je utvrdila novi tarifni sistem za gas, tvrdi da računi nisu u njihovoj nadležnosti i da za ovu grešku nisu odgovorni, Budimir kaže da u Zakonu o energetici izričito piše da „su računi koje su građani dobili, a koji moraju biti u skladu sa zaključcima vlade, u nadležnosti Agencije za energetiku”.

– Agencija prati primenu tarifnih sistema, prikuplja i obrađuje podatke o energetskim subjektima u vezi sa obavljanjem energetskihdelatnosti, načinom postupanja energetskih subjekata u pogledu razdvajanja računa i zaštite kupaca – objašnjava Budimir.

Imajući sve to u vidu, resorno ministarstvo je zatražilo od Agencije koja je, dakle, nadležna da kontroliše cene prirodnog gasa da izvrši uvid u račune koje su pojedini građani dobili da plate odjednom i dasa „Srbijagasom” iznađe adekvatna rešenja za taj problem.

Ministarstvo apeluje da i ostali distributeri gasa,kojih u Vojvodini ima oko 40, treba što pre da pređu na novi sistem obračunapotrošenog gasa, u koji ulaze samo opravdani troškovi, a ne i visoke marže koje su do sada postojale i koji su dodatno uvećali račune za utrošeni gas u oktobru.

I dok Ministarstvo energetike, pozivajući se na odluku vlade, odgovornost prebacuje na Agenciju za energetiku, koja im vraća lopticu, privatni distributeri okrivljuju „Srbijagas”. Kako tvrde, oni bi morali domaćinstvima da ispostave račune s punim iznosima, jer im je „Srbijagas” zaračunao punu cenu prilikom preuzimanja gasa, bez bilo kakve mogućnosti plaćanja na rate.

Onog časa kada „Srbijagas” privatnim distributerima omogući da isporučeni gas plaćaju na odloženo i oni će omogućiti domaćinstvima da plavi energent plaćaju na rate. U suprotnom, distributeri koje snabdeva „Srbijagas” ne mogu da izmiruju obaveze prema ovom javnom preduzeću, kategorični su nadležni u privatnim firmama za distribuciju gasa.

Upitani ko je omanuo u celoj ovoj priči, u Agenciji za energetiku potvrdili su da su zbog pritužbi građana zatražili od Ministarstva energetike da izda instrukciju „Srbijagasu” da odloženo plaćanje primeni ne samo na svoje kupce, odnosno domaćinstva kojima su oni distributeri, već i svim drugim preduzećima koja distribuišu gas, kako bi oni mogli da izvrše korekciju svojih cena za krajnjeg potrošača.

U „Srbijagasu” kažu da su oni svoj deo posla uradili na vreme. Ispostavili su distributerima fakture, uz napomenu da se sve plaća iz dva dela – prvi sada, a naredni za šest meseci. Ali, sem dva distributera koji su ispoštovali odluku vlade, svi drugi su se oglušili o nju i domaćinstvima ispostavili račune uvećane za 60 odsto, koje u celosti treba da plate.

Jasna Petrović

[objavljeno: 19/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.