RT: Tramp zapretio Kini povećanjem carina za još 300 milijardi dolara

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2019, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Tramp zapretio Kini povećanjem carina za još 300 milijardi dolara

Američki predsednik Donald Tramp je upozorio Peking da bi mogao povećati carine na kinesku robu za još 300 milijardi dolara, ako bude potrebno, ali je dodao da se i dalje nada dogovoru. Carine bi bile usmerene na kineski preostali izvoz u SAD. "U našim razgovorima sa Kinom se mnogo zanimljivih stvari dešava. Videćemo šta će se desiti. Mogao bih da povećam carine za još najmanje 300 milijardi dolara i to ću uraditi u pravo vreme", rekao je Tramp. Tramo nije detaljno objasnio koje vrste roba bi mogle biti pogođene novim nametima. Međutim, Tramp kaže da misli da Kina i druga zemlja upletena u trgovinski rat s Vašingtonom, Meksiko, žele da postignu dogovor. Ranije je Tramp zapretio da će naredne sedmice početi s uvođenjem pet posto carina na sve meksičke proizvode. "Mislim da Kina želi da napravi dogovor i mislim da Meksiko želi da napravi loš dogovr", rekao je on pre nego što se ukrcao u avion na putu za Francusku povodom godišnjice iskrcavanja saveznika na Normandiju. Tokom trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije već je razmenjeno nekoliko krugova povećanja carina. Skoro godinu dana ranije, u julu 2018. godine, Tramp je započeo sukob tako što je Pekingu uveo carine u visini od 25% na tehnološku robu iz Kine u vrednosti od 50 milijardi dolara, dobijajući sličan odgovor od Kine. Kasnije te godine, Bela kuća je nametnula carine u visini od 10% na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara, koja se odnosi, od hemikalija do robe široke potrošnje, u pokušaju da pritisne Peking na trgovinske koncesije. Kina je uzvratila, dodajući američke proizvode u visini od 60 milijardi na svoju listu carina. SAD su potom ponovo zapretile sa carinama u visini od 25%, ali su zaustavile dalju akciju dok su dve zemlje imale dugotrajne trgovinske razgovore. Međutim, pokušaj da se postigne dogovor o sprečavanju daljnje eskalacije propao je u maju ove godine. Trampova administracija povećala je carinsku stopu na kinesku robu na 25 posto, te dodatno zapretila da će nametnuti ista povećanja carina za preostalu robu koja se uvozi u SAD. Pekingu nije trebalo dugo da uzvrati udarac. Kina je 1. juna povećala carine na 25 posto na 5.000 američkih proizvoda u vrednosti od 60 milijardi dolara. Peking je takođe zapretio da će iskoristiti svoju prednost u proizvodnji retkih metala kao polugu u trgovinskom ratu, a vladini mediji su preneli da Kina može da zabraniti njihov izvoz. Materijali su od vitalnog značaja za različite industrije, posebno vojnoj i visokoj tehnologiji. Izvor: Vostok / RT

Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Tramp "Tarife Kini bi mogle biti povećane za još 300 milijardi" dolara

Izvor: Blic, 06.Jun.2019

Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da bi tarife na uvoz kineske robe mogle biti povećane za još 300 milijardi dolara, ako bude potrebe.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.