RT: Sankcije? Do 2020. godine ruska ekonomija će preteći nemačku - izveštaj

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2019, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Sankcije? Do 2020. godine ruska ekonomija će preteći nemačku - izveštaj

Izvor: Vostok / RT Uprkos dugogodišnjim zapadnim sankcijama, Rusija će postati peta najveća ekonomija na svetu već sledeće godine, nadmašujući Nemačku i Veliku Britaniju, navodi se u dugoročnom izveštaju multinacionalne banke "Standard Chartered". U izveštaju koji prikazuje projekcije svetske ekonomije do 2030. godine, banka je navela da će Kina verovatno ukloniti SAD sa prvog mesta te postati najveća svetska ekonomija sledeće godine, upoređujući kupovnu moć, devizni kurs i nominalni bruto domaći proizvod, tako da će prvih pet ekonomija biti Kina, SAD, Indija, Japan i Rusija. Među prvih 10 zemalja biće i Nemačka, Indonezija, Brazil, Turska i Velika Britanija. „Do 2020. godine većina svetske populacije će biti klasifikovana kao srednja klasa. Azija će imati porast populacije srednje klase čak i kada srednja klasa stagnira na Zapadu”, navodi se u izveštaju. U izveštaju se predviđa da će se azijske ekonomije značajno povećati u narednoj deceniji, tako da će do 2030. godine one zauzimati sedam od prvih 10 mesta na listi najvećih svetskih ekonomija. Prošle sedmice, Svetska banka je u svojim ekonomskim prognozama saopštila da očekuje povećanje stope rasta ruskog BDP-a na 1,8 posto u 2020. i 2021. godini. Banka je navela da je ruska ekonomija prošle godine doživela rast za 1,6 posto, imajući relativno nisku i stabilnu inflaciju i povećanu proizvodnju nafte uprkos pooštrenim ekonomskim sankcijama. Međunarodni monetarni fond je povećao svoju prognozu rasta ruskog BDP-a u 2019. na 1,8 posto. Pozitivan uticaj rastućih svetskih cena nafte na rusku ekonomiju nadmašiće negativan efekat sankcija Vašingtona. U međuvremenu, zvanični podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazali su da je najveća ekonomija u Evropi - nemačka, naglo usporena 2018. godine. Ona je porasla za 1,5 odsto prošle godine, što je najsporija stopa rasta od 2013. godine. Slabija globalna ekonomija i problemi u automobilskoj industriji navode se kao glavni uzroci.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preokret u najavi: Rusija pretiče Nemačku, Azija dominira

Izvor: B92, 16.Jan.2019

Rusija će naredne godine postati peta najveća ekonomija na svetu a iza nje će ostati Nemačka i Velika Britanija. Ovakvu analizu daje multinacionalna banka "Standard Chartered" u svojim dugoročnim prognozama rasta svetske privrede.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.