Rusija će preteći Nemačku kao ekonomija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2019, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će preteći Nemačku kao ekonomija

Rusija će naredne godine postati peta najveća ekonomija na svetu, a iza nje će ostati Nemačka i Velika Britanija, navodi se u analizi multinacionalne banke "Standard Chartered" .

U izveštaju koji prikazuje projekcije svetske ekonomije do 2030. godine, banka je procenila da će Kina verovatno smeniti SAD sa čelne pozicije, a ta smena na tronu mogla bi se desiti već sledeće godine, kada se indeksi mere kombinacijom deviznih kurseva kupovne moći i pariteta i nominalnog bruto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaćeg proizvoda, piše RT.

Pored Kine, među prvih pet će se nalaziti SAD, Indija, Japan i Rusija. Od šestog do desetog mesta nalaziće se Nemačka, Indonezija, Brazil, Turska i Velika Britanija.

"Do 2020. godine većina svetske populacije biće klasifikovana kao srednja klasa. Azija će biti predvodnik porasta srednje klase, u isto vreme srednja klasa stagniraće na Zapadu", kaže Madhur Jha, istraživač banke "Standard Chartered".

U izveštaju se takođe predviđa da će azijske ekonomije značajno porasti u narednoj deceniji, pa će tako od deset najjačih svetskih ekonomija, čak sedam biti iz Azije.

Prošle sedmice, Svetska banka je u svojim ekonomskim prognozama navela da očekuje povećanje stope rasta ruskog BDP-a na 1,8 odsto u 2020. i 2021. godini.

Banka je u analizi objavila da se ruska ekonomija prošle godine povećala za 1,6 odsto. Imali su relativno nisku i stabilnu inflaciju, kao i povećanje proizvodnje nafte uprkos pooštrenim ekonomskim sankcijama, prenosi B92.net.

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je svoju prognozu za rast ruskog BDP-a u 2019. na 1,8 odsto.

Pozitivan uticaj rastućih svetskih cena nafte na rusku ekonomiju nadmašio bi negativan efekat sankcija Vašingtona. U međuvremenu, zvanični podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazali su da je najveća ekonomija u Evropi, Nemačka, naglo usporena 2018. godine. Ona je porasla za 1,5 odsto prošle godine, što je najsporija stopa od 2013. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ruska ekonomija će preteći njemačku

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jan.2019

Rusija će naredne godine postati peta najveća ekonomija na svijetu, a iza nje će ostati Njemačka i Velika Britanija, navodi se u analizi multinacionalne banke "Standard Chartered" .

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.