RT: Kina ratifikovala najveći na svetu sporazum o slobodnoj trgovini

Izvor: Vostok.rs, 09.Mar.2021, 20:11

RT: Kina ratifikovala najveći na svetu sporazum o slobodnoj trgovini

Kineski ministar trgovine Vang Ventao objavio je da je sporazum Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) ratifikovan tokom Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu, tri meseca pre roka.
Pozvao je ostale zemlje članice da ratifikuju sporazum što je pre moguće. "Što pre sporazum stupi na snagu, to će brže ljudi imati koristi iz zemalja članica", rekao je Ventao za "Saut čajna morning post":  Trgovinski ugovor sa 15 članova potpisan je sredinom novembra. To je najveći svetski sporazum o slobodnoj trgovini i uključuje 10 članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), plus Kinu, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland. RCEP sporazum stupiće na snagu 60 dana nakon što ga šest država članica ASEAN-a i tri države koje nisu članice ASEAN-a ratifikuju. Prema rečima Hi Pinga, profesora međunarodne politike na Univerzitetu Fudan u Šangaju, ubrzana ratifikacija kineske vlade potez je za motivisanje drugih zemalja da ubrzaju svoje procedure. „Japanski parlament takođe radi na ratifikaciji i ne bi trebalo biti problema. Procenjujemo da neće biti problema sa ratifikacijom i u drugim zemljama ASEAN-a“, rekao je on, dodajući da će, ako se prag pređe, sporazum stupiti na snagu do kraja 2021. ili početkom 2022. godine. Prvi put predložen 2011. godine, RCEP će eliminisati čak 90 posto carina na uvoz između njegovih potpisnika u roku od 20 godina. Takođe će uspostaviti zajednička pravila za e-trgovinu, trgovinu i intelektualnu svojinu. Tako će novi ekonomski blok predstavljati oko trećinu svetskog bruto domaćeg proizvoda i stanovništva.   To će postati prvi sporazum o slobodnoj trgovini koji je ikada uključivao Kinu, Japan i Južnu Koreju - prvu, drugu i četvrtu azijsku ekonomiju. Jedan od prvobitnih partnera, Indija, odbila je da učestvuje u pregovorima zbog zabrinutosti da će otvaranje njenog tržišta dovesti do rasta trgovinskog deficita sa Kinom. Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.