RODITELJI ČUPAJU KOSU, A ĐACI PLAČU: Kako teče onlajn nastava za osnovce i koji su najveći problemi?

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 18:08

RODITELJI ČUPAJU KOSU, A ĐACI PLAČU: Kako teče onlajn nastava za osnovce i koji su najveći problemi?

Četvrti je dan onlajn nastave za starije osnovce i srednjoškolce. Početni haos samo se nagomilava, a deca su pod teškim stresom.

Podsetimo, prema odluci Vlade Srbije, donete prema preporuci Kriznog štaba, stariji osnovci, dakle đaci od petog do osmog razreda, kao i srednjoškolci, prešli su na onlajn nastavu u ponedeljak, 30. novembra. Tako će i ostati sve do početka raspusta, 21. decembra.

Ako je iko mislio, a sigurno da su bar deca pomislila da je super što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ne idu u školu, grdno se prevario.

Školama je ostavljeno da same organizuju nastave na daljinu, održani su sastanci sa direktorima škola na kojima je bilo reči o svim preporukama Ministarstva prosvete, a roditeljima su preko viber grupa i razrednih starešina podeljena opšta uputstva: nema dolazaka u školu zbog pismenih i kontrolnih zadataka, popravljanje ocena je moguće samo ako se najavi, ocenjivanja ima kao i za vreme vanrednog stanja - formativno (šire o ovom načinu ocenjivanja na sajtu Pedagoškog društva Srbije). I da, časovi više neće biti 30 minuta kao kada su đaci išli svakog drugog dana u školu, nego punih 45.

Nastavnicima je ostavljeno da odluče i osmisle koju će platformu da koriste. U praksi to znači - ko koju zna da koristi.

Ništa bolje nije ni kod đaka, jer nije baš da su svi stručnjaci za njihovo korišćenje. Mnogi od njih nikada nisu ni čuli za aplikaciju "Zoom", a pogotovo za "Google meet". To je potvrdilo nekoliko roditelja čija deca su stariji osnovci.

Primer u praksi, broj dva: Deca ustaju ujutru i u osam su već spremna za časove. Drže telefone u rukama i čekaju kako će im se koji nastavnik obratiti.

- Prvi čas biologija, peti razred. Sin viče iz sobe: "Mama, ja imam kontrolni. Poslala je nastavnica. Imam neki link, šta treba da radim?" Ja ustajem, ostavljam posao koji moram da radim, naravno od kuće i odlazim da pomognem - kaže B.P., majka petaka i sedmakinje.

- Prvi čas, sedmi razred. Čeka se istorija. Stiže obaveštenje: Deco, šaljem vam link za "Google meet" sastanak. Kreće panika. Iako je sve instalirano i zbog onlajn nastave kupljen novi telefon s većim ekranom, link ne radi. Zašto, pa verovatno jer je tridesetoro njih nagrnulo u isto vreme. Dete u panici počinje da plače i pita šta sada da radi... - nastavlja B.P.

- Drugi čas, peti razred ide preko zakazane aplikacije "Zoom", a nastavnica govori da je tek i sama savladala istu. Uspevaju da se povežu nakon nekih 10 pokušaja. Drugi čas, sedmi razred, nastavnica geografije šalje 27 slajdova koji bi trebalo da se prepišu u svesku do kraja časa i sve to pošalje nazad na gugl učionicu. Opet panika.... - nastavlja B.P i dodaje da se sve to ponavlja i treći, četvrti, peti, šesti i sedmi čas.

Ističe da ima i treće dete, predškolskog uzrasta kog nije poslala u vrtić jer je njegova učiteljica pozitivna na koronavirus, dok je druga u izolaciji. Za sve to vreme ona pokušava da radi od kuće, kao i suprug.

Njeno iskustvo nije usamljeno, već naprotiv, mnogi roditelji s kojima smo razgovarali, doslovno kažu da "čupaju kosu" dok su im deca pod teškim stresom. Nemali broj njih, kao uostalom i B.P, morali su da nabave bar po jedan uređaj zbog onlajn nastave, pojačaju internet... a sve to košta, dok niko ne pita kako.

Otac dvoje dece takođe viših uzrasta osnovne škole priča istu priču. Navodi da je njegovom sinu traženo da nabavio veb-kameru, na šta se on pobunio.

T.R. kaže da ima sreću, ako se tako može reći, jer ne radi i ima više vremena da pomogne deci. Ali, njen problem je što ima jedan kompjuter, dvoje dece i, kako kaže, "ne razume se u sve to".

Naravno, niko nije rekao i da je nastavnicima lako. Pojedini od njih su pred penzijom, da se razumemo, i nisu navikli na ovakav vid rada. Takođe, radi seo prosvetnim radnicima čiji je primarni posao rad s decom, ali uživo. Ne može se sve objasniti onlajn, niti videti ko u kom predmetu "zapinje", ko je zabrinut, ko lenj....

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.