Onlajn nastava - roditelji čupaju kosu, deca pod stresom. Epilog: Sedam časova po 45 minuta gledanja u ekran

Izvor: B92, 03.Dec.2020, 17:29

Onlajn nastava - roditelji čupaju kosu, deca pod stresom. Epilog: Sedam časova po 45 minuta gledanja u ekran

Beograd -- Četvrti je dan onlajn nastave za starije osnovce i srednjoškolce. Početni haos samo se nagomilava, a deca su pod teškim stresom, kaže jedan roditelj za B92.net.

Podsetimo, prema odluci Vlade Srbije, donete prema preporuci Kriznog štaba, stariji osnovci, dakle đaci od petog do osmog razreda, kao i srednjoškolci, prešli su na onlajn nastavu u ponedeljak 30. novembra. Tako će i ostati sve do početka raspusta 21. decembra.

Ako je iko mislio, a sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su bar deca pomislila da je super što ne idu u školu, grdno se prevario.

Školama je ostavljeno da same organizuju nastavu na daljinu, održani su sastanci sa direktorima škola na kojima je bilo reči o svim preporukama Ministarstva prosvete, a roditeljima su preko grupa na Vajberu i razrednih starešina podeljena opšta uputstva: nema dolazaka u školu zbog pismenih i kontrolnih zadataka, popravljanje ocena je moguće samo ako se najavi, ocenjivanja ima kao i za vreme vanrednog stanja - formativno (šire o ovom načinu ocenjivanja na sajtu Pedagoškog društva Srbije). I da, časovi više neće biti 30 minuta kao kada su đaci išli svakog drugog dana u školu, nego punih 45.

Nastavnicima je ostavljeno da odluče i osmisle koju će platformu da koriste.

U praksi to znači - ko koju zna da koristi.

Ništa bolje nije ni kod đaka, jer nije baš da su svi stručnjaci za njihovo korišćenje. Mnogi od njih nikada nisu ni čuli za aplikaciju "Zum", a pogotovo za "Gugl mit".

To je za naš portal potvrdilo nekoliko roditelja čija deca su stariji osnovci.

Primer u praksi, broj dva: Deca ustaju ujutru i u osam su već spremna za časove. Drže telefone u rukama i čekaju kako će im se koji nastavnik obratiti. "Prvi čas biologija, peti razred. Sin viče iz sobe: 'Mama, ja imam kontrolni. Poslala je nastavnica. Imam neki link, šta treba da radim?'Ja ustajem, ostavljam posao koji moram da radim, naravno od kuće i odlazim da pomognem", kaže B. P., majka petaka i sedmakinje.

"Prvi čas, sedmi razred. Čeka se istorija. Stiže obaveštenje: Deco, šaljem vam link za Gugl mit sastanak. Kreće panika. Iako je sve instalirano i zbog onlajn nastave kupljen novi telefon s većim ekranom, link ne radi. Zašto? Pa verovatno jer je tridesetoro njih nagrnulo u isto vreme. Dete u panici počinje da plače i pita šta sada da radi...", nastavlja B. P.

"Drugi čas, peti razred ide preko zakazane aplikacije Zum, a nastavnica govori da je tek i sama savladala istu. Uspevaju da se povežu nakon nekih 10 pokušaja. Drugi čas, sedmi razred, nastavnica geografije šalje 27 slajdova koji bi trebalo da se prepišu u svesku do kraja časa i sve to pošalje nazad na Gugl učionicu. Opet panika....", nastavlja B. P. i dodaje da se sve to ponavlja i treći, četvrti, peti, šesti i sedmi čas.

Ističe da ima i treće dete, predškolskog uzrasta koje nije poslala u vrtić jer je njegova vaspitačica pozitivna na koronavirus, dok je druga u izolaciji. Za sve to vreme ona pokušava da radi od kuće, kao i suprug.

Njeno iskustvo nije usamljeno, već naprotiv, mnogi roditelji s kojima smo razgovarali, doslovno kažu da "čupaju kosu" dok su im deca pod teškim stresom. Nemali broj njih, kao uostalom i B. P., morali su da nabave bar po jedan uređaj zbog onlajn nastave, pojačaju internet... a sve to košta, dok niko ne pita kako.

Otac dvoje dece takođe viših uzrasta osnovne škole priča za naš portal istu priču. Navodi da je njegovom sinu traženo da nabavii veb-kameru, na šta se on pobunio.

T. R. kaže da ima sreću, ako se tako može reći, jer ne radi i ima više vremena da pomogne deci. Ali, njen problem je što ima jedan kompjuter, dvoje dece i, kako kaže, "ne razume se u sve to".

Naravno, niko nije rekao da je nastavnicima lako. Pojedini od njih su pred penzijom, da se razumemo, i nisu navikli na ovakav vid rada. Takođe, radi se o prosvetnim radnicima, čiji je primarni posao rad s decom, ali uživo. Ne može se sve objasniti onlajn, niti videti ko u kom predmetu zapinje, ko je zabrinut, ko lenj....

Epilog: Deca su ova četiri dana provela buljeći u ekrane mobilnih telefona ili laptopova, sedam puta po 45 minuta. Da li je neko nešto naučio?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RODITELJI ČUPAJU KOSU, A ĐACI PLAČU: Kako teče onlajn nastava za osnovce i koji su najveći problemi?

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020

Četvrti je dan onlajn nastave za starije osnovce i srednjoškolce. Početni haos samo se nagomilava, a deca su pod teškim stresom...Podsetimo, prema odluci Vlade Srbije, donete prema preporuci Kriznog štaba, stariji osnovci, dakle đaci od petog do osmog razreda, kao i srednjoškolci, prešli su na...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.