RHE Bistrica klјučna za više zelene energije

Izvor: B92, 11.Okt.2023, 19:30

RHE "Bistrica" klјučna za više zelene energije

Više od 40 godina reverzibilna hidroelektrana "Bajina Bašta" je naša zlatna rezerva za sve one trenutke kada nedostaje električne energije.

"Sa razvojem i većim učešćem obnovlјivih izvora energije izgradnja novih takvih kapaciteta postaje sve veći prioritet" rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva "Elektroprivreda Srbije" na konferenciji o značaju izgradnje RHE "Bistrica" i RHE "Đerdap 3".

"RHE "Bistrica", kapaciteta 656 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << megavata, jedan je od strateških projekata države Srbije i EPS-a. Posebno je važna jer se očekuje dalјe povećanje učešća promenjivih obnovlјivih izvora energije od možda najznačajnijeg resursa koje planeta ima - sunca. Izvesno je da će biti potrebni novi kapaciteti koji će omogućiti balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona. To je ona suštinska potreba koju omogućavaju reverzibilne HE", poručio je Živković.

Na konferenciji koju je organizovala "Energija Balkana", Živković je naveo i da bi prema dosadašnjim analizama, izgradnjom RHE "Bistrica" Srbija dobila fleksibilan kapacitet u srcu elektroenergetskog sistema ne samo Srbije, već čitavog regiona.

"Ovaj projekat imaće uticaj na finansijski aspekt EPS portfelјa i to kroz povećanu fleksibilnost i kroz nove usluge koje će se neminovno pojaviti na tržištu i koje će EPS dati novu komercijalnu notu u poslovanju. Sve to je klјučan interes za srpsku elektroprivredu", objasnio je Živković.

"RHE "Bistrica" je jedna od najvažnijih investicija u listi prioritetnih projekata koje je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike usvojila Vlada Srbije i važan je kako za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovlјivih izvora, tako i za razvoj tržišta električne energije", rekao je Radoš Popadić, savetnik za elektroenergetiku u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izgradnjom RHE "Bistrica" Srbija bi povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz potencijala vode. To je posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovlјivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni.

Popadić je istakao da su definisani projekti za investiranje u nove proizvodne kapacitete, a to su elektrane na solar i vetar, nove hidro i gasne elektrane, snage oko 3,4 GW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.