REGULARNE, KOMBINOVANE, ONLAJN I HIBRIDNE NASTAVE! Kako će ove godine izgledati studiranje u Srbiji?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2021, 19:38

REGULARNE, KOMBINOVANE, ONLAJN I HIBRIDNE NASTAVE! Kako će ove godine izgledati studiranje u Srbiji?

Od Ministarstva prosvete nije stigla nikakva preporuka i instrukcija za nastavu u visokom obrazovanju

Stigao je početak nove školske godine i na univerzitetima, ali kako će se nastava odvijati na fakultetima širom Srbije, to niko ne može potpuno precizno da vam kaže. Svaki fakultet će odrediti udeo uživo i onlajn nastave prema svojim specifičnostima. Velikih razlika će biti između gradova, ali i samih fakulteta, pa će negde biti regularne nastave, negde kombinovane, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << negde onlajn, a negde i takozvane hibridne!

Iako je Senat Univerziteta u Beogradu odluku doneo još početkom meseca o tome da će se nastava odvijati kombinovano, svaki fakultet ipak zadržava pravo da odluči kako će to zaista i izgledati u praksi.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je nakon sednice održane 8. septembra da će se nastava izvoditi u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama Kriznog štaba i da će se prilagođavati specifičnostima svakog fakulteta.

- Svaki fakultet će odrediti udeo uživo i online nastave prema svojim specifičnostima. Preporuka je da udeo nastave uživo bude što veći, pre svega za brucoše, i u domenu praktičnog rada - rekla je Popović i dodala da će dekani na dnevnom nivou pratiti situaciju.

Navela je da od Ministarstva prosvete nije stigla nikakva preporuka i instrukcija za nastavu u visokom obrazovanju i naglasila da je odluka Senata neophodan okvir da bi fakulteti mogli da rade budući da se, kako je rekla, epidemiološka situacija menja iz dana u dan.

Na kraju dana, to u praksi znači da mnogi studenti iz provincije ne mogu da "izvagaju" da li im se uopšte isplati da traže smeštaj u prestonici tokom predstojeće školske godine.

Tako, na primer, studentima koji uče na Fakultetu političkih nauka u Beogradu ne isplati se previše da smeštaj traže u prestonici, jer će se veliki deo nastave odvijati onlajn. Kako je ovaj fakultet objavio na svom zvaničnom sajtu predavanja i vežbe će se odvijati u potpunosti onlajn. Ipak, praktična nastava će se odvijati po tzv. hibridnom odnosno kombinovanom modelu.

Prema obaveštenju koji je ponuđen na sajtu, ovakav hibridni model podrazumeva da praktični deo nastave studenti bi delom "odrađivali" delom onlajn, delom bi morali biti prisutni na fakultetu, a jedan deo bi podrazumevao individualne zadatke kao što su pisanja izveštaja i slično.

Jedino će se kolokvijumi i ispiti na FPN-u u predstojećoj godini odvijati isključivo uživo u prostorijama ovog fakulteta.

Zanimljivu situaciju imaju studenti sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Što se tiče nastave ono će praktično imati mogućnost da biraju kako će slušati nastavu.

- Mi malo ranije krećemo, pa će se ove prve dve nedelje do 1. oktobra odvijati potpuno onlajn. Nastava će se od 1. oktobra odvijati preko "lajv strima". Dakle, predavanja će se odvijati normalno u amfiteatru fakulteta i na njima će moći da prisustvuju studenti koji žele, ali će se ova predavanja snimati i prenositi uživo za studente koji žele da prate nastavu onlajn - ispričao je prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta.

On napominje da da će se svi ispiti i kolokvijumi odvijati u prostorijama fakulteta.

Međutim, kada je u pitanju fakultet koji ima nešto više praktične nastave kao što je Biološki fakultet u Beogradu, situacija je nešto drugačija.

- Teorijska nastava će se 99 odsto odvijati onlajn. Ne kao nastava na daljinu koja podrazumeva da se materijali sa predavanja okače na neku onlajn platformu i studenti mogu da ih preuzmu pa sami da uče iz njih. Već prava onlajn nastava gde su profesori i studenti uključeni u interaktivni dijalog preko onlajn "Google meet" platforme. Vežbe će morati da se odvijaju u prostorijama fakulteta, ali u manjim grupama i uz poštovanje svih epidemioloških mera - ispričao je prof. dr Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta i dodao da će se ispiti i kolokvijumi takođe održavati "uživo".

Čini se da su na nekim fakultetima u Nišu ipak bili malo obzirniji prema studentima.

Zbog loše epidemiološke situacije, a i zbog studenata koji dolaze sa strane, po rečima prodekanice Pravnog fakulteta Anđelije Tasić, oni su se odlučili za onlajn nastavu. Smatraju, kaže, da je ekonomski neracionalno da samo deo nastave bude uživo, zbog čega bi studenti zbog nekoliko časova vežbi morali da plaćaju stanarinu, pišu "Južne vesti".

- Mi smo doneli odluku na veću da u jednom semestru, dok se situacija ne promeni, idemo onlajn. Odluka je u vezi sa prvim semestrom, sa mogućnošću da je promenimo kada se, nadamo se, situacija popravi. To važi za sve i za brucoše i za nastavu i za vežbe - kaže prodekanica Pravnog fakulteta za "Južne vesti".

S obzirom na to da se Pravni i Ekonomski fakultet nalaze u istoj zgradi, gde je veliki broj studenata u stalnom kontaktu, ovo će važiti i za studente ekonomije, gde će biti organizovano samo svečano uručivanje indeksa za prvih 70 studenata sa rang liste.

- Samo ćemo izvršiti prijem nove generacije. Zbog cele epidemiološke situacije, Ekonomski i Pravni fakultet su doneli odluku da se organizuje onlajn nastava. Da se nastavi kakva je bila u prošloj godini. Pratićemo situaciju i u zavisnosti od epidemiološke situacije, mera, donositi odluke, ali će se krenuti sa onlajn nastavom reko zuma - kaže dekan Ekonomskog fakulteta Tadija Đukić.

Na Filozofskom fakultetu, po rečima dekanice Natalije Jovanović, nastava će se odvijati po kombinovanom modelu, tamo gde je neophodno da se vežbe održe uživo.

- Neće biti sve onlajn, neke vežbe i predavanja će biti uživo po zahtevu studenata i profesora, gde je to potrebno, uz poštovanje svih mera. Pošto imamo 4.000 aktivnih studenata, bilo bi zaista nerazumno da u ovoj zgradi na dnevnom nivou i 2.000 ljudi cirkuliše, bilo bi krajnje nebezbedno. Zbog toga će biti preporuka da se ona predavanja koja mogu i uz saglasnost studenata rade uživo - kaže dekanica Filozofskog fakulteta.

U planu je, kaže dekanica, da studenti prve godine, prve dve nedelje idu na nastavu, a da li će se se nastaviti sa tim zavisi od epidemiološke situacije.

Po rečima dekana Fakulteta zaštite na radu Miomira Praščevića brucoši će krenuti na fakultet, dok će starije kolege imati kombinovanu nastavu.

Prva godina će ići za sad uživo kompletno i predavanja i vežbe sa smanjenim brojem po grupama, a više godine će ići kombinovano predavanja, računske i laboratorijske vežbe biće uživo na fakultetu - kaže dekan Fakulteta zaštite na radu.

Kako je rekao dekan fakulteta, oni će pratiti situaciju na dve nedelje i ako za to bude bilo potrebe menjaće se način organizovanja nastave.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.