Putinova parada i referendum koštali Rusiju preko pet milijardi dolara

Izvor: B92, 05.Jul.2020, 15:57

Putinova parada i referendum koštali Rusiju preko pet milijardi dolara

Moskva -- Ruska vlada proglasila je dva dodatna neradna perioda kako bi održala Paradu pobede i omogućila glasanje na referendumu.

Međutim, to je rusku privredu koštalo više od pet milijardi dolara, kazali su analitičari za "Moskva tajms".

Obustava rada iz Kremlja dodatni je udarac za rusku ekonomiju koja je pred oštrom recesijom i očekuje gubitak od dve godine privrednog rasta kao rezultat epidemije koronavirusa.

Ruski zakonodavci odredili su da 24. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << juna bude neradan dan kako bi parada kojom je obeleženo 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu mogla da se održi, a prethodno je bila zakazana za nacionalni praznik 9. maja. Takođe je dodat i neradni dan 1. jula kako bi to bio poslednji dan nedelje u kojoj je nacija glasala na referendumu o kontitutivnim reformama.

Neradni dani usred nedelje zaustavili su privredu koja je tek počela da se otvara nakon produženog karantina u aprilu i maju kažu ekonomisti.

Rusija je već "jedan od lidera" kada su u pitanju plaćeni praznici, rekao je ekonomista Vladimir Miklaševski za "Moskva tajms". On procenjuje da je trošak oba praznika dostigao 300 milijardi rubalja u smislu izgubljene proizvodnje – ili više od 8,5 milijardi dolara tokom dva dana. Gubitak bi mogo biti i dvostruko veći jer restorani, suvenirnice i turizam nisu mogli da iskoriste povećanje potrošnje zbog restrikcija usled koronavirusa, dodao je.

Heli Simola, viši ekonomista Instituta za privrede u tranziciji Banke Finske, dao je grubu prpocenu da je taj gubitak izneo oko 0,4 odsto godišnjeg BDP-a Rusije – oko 6,8 milijardi dolara.

Dmitrij Dolgin, ekonomista ING banke procenjuje da je oko jedne trećine ruske privrede moralo da bude zaustavljeno tokom tih dodatnih neradnih dana, uglavnom u proizvodnji, građevini, finansijskom i obrazovnom sektoru.

"Ukupni negativni efekat dva dodatna neradna dana mogao bi da iznese oko 1,5 odsto mesečnog BDP-a u juni i julu – ili oko 02-03 odsto godišnjeg BDP-a", rekao je on za "Moskva tajms". Izraženo u novcu, to je ekvivalent između 3,4 i 5,1 milijardu dolara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Parada i referendum koštali Rusiju više od pet milijardi dolara

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2020

MOSKVA - Ruska vlada proglasila je dva dodatna neradna perioda kako bi održala Paradu pobjede i omogućila glasanje na referendumu, što je rusku privredu koštalo više od pet milijardi dolara, navode analitičari za "The Moscow Times".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.