Put svile na čeličnim točkovima: Teretni voz iz Kine za Evropu krenuo novom rutom

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 12:48

Put svile na čeličnim točkovima: Teretni voz iz Kine za Evropu krenuo novom rutom

Peking -- Prvi teretni voz krenuo je u subotu iz Hefeija, prestonice kineske provincije Anhui, prema Tiburgu u Holandiji natovaren sa 82 kontejnera.

Ta ruta deo je ambicioznog kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put".

Voz će putovati oko 15 dana pre nego što stigne na svoje odredište, čime će označiti uvođenje železničke veze između ta dva grada, objavila je agencija Sinhua.

Teretni železnički saobraćaj povezuje Hefei preko 20 ruta sa osam evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemalja među kojima su Nemačka, Poljska, Finska, Holandija i Rusija. Statistika kaže da su ove godine dosad ukupno 194 teretna voza otišla iz Hefeija za Evropu, prenosi RT.

Uvedena 2011, železnička veza između Kine i Evrope smatra se značajnim delom inicijative Kine „Jedan pojas, jedan put“ koji treba da pospeši trgovinu Kine sa zemljama uključenim u program, Ambiciozni više biliona dolara vredan projekat najavio je kineski predsednik Si Đinping 2013. godine.

Više od 140 zemalja i međunarodnih organizacija potpisalo je sporazume o učestvovanju u tom projektu. Očekuje se da će značajno pospešiti trgovinu između Istočne Azije, Evrope i Istočne Afrike i prepoloviti troškove za zemlje koje su uključene u projekat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.