Puštena u rad prva solarna elektrana na zemlji u Crnoj Gori

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 15:15

Puštena u rad prva solarna elektrana na zemlji u Crnoj Gori

Prva solarna elektrana na zemlji u Crnoj Gori "Čevo solar", instalisane snage 4,4 megavata (MW), puštena je u rad.

Iz kompanije Čevo solar saopšteno je da je solarna elektrana izgrađena na Čevu, na Cetinju, na površini od 70.000 metara kvadratnih.

Na godišnjem nivou proizvodiće 6.064.522 kilovat-sata (kWh) električne energije. Njena veličina ogleda se i u broju solarnih panela, čak 8.112, snage 545 Wp, navodi se u saopštenju, prenosi eKapija.

Navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da su solarni paneli postavljeni na specijalno napravljenoj konstrukciji od ukupno 312 stringova.

Ukupno je instalirano 26 invertora pojedinačne snage 125 kW, što predstavlja ukupnu izlaznu snagu invertora od 3,25 MW. Izgrađena je nova priključna trafostanica 0.8/35kV, saopšteno je.

Izvršni direktor kompanije Čevo solar Dragoslav Damjanović je, na svečanom otvaranju, istakao značaj ovog poduhvata za crnogorske prilike.

On je naveo da se nada da će takvih i sličnih objekata, koji se odnose na proizvodnju zelene energije, biti sve više u Crnoj Gori i da će se na taj način obezbediti dovoljne količine električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, a čemu trenutno stremi celi svet.

Damjanović je istakao da se izgradnjom novih izvora proizvodnje zelene električne energije stvaraju uslovi za održivu budućnost u energetskom smislu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.