Izvor: B92, 24.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puštena M.R. Vukosavljević

Beograd -- Bivši ministar za telekomunikacije Marija Rašeta Vukosavljević saslušana je u sredu pred istražnim sudijom.

Saslušano je još deset osoba, koje su juče uhapšene zbog osnovane sumnje da su vršili malverzacije prilikom rekonstrukcije Aerodroma Beograd. Oni su, prema jučerašnjem saopštenju policije, oštetili to preduzeće u do sada utvrđenom iznosu od oko 220 miliona dinar a i pritom za sebe i svoja preduzeća pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od oko 60 miliona dinara.

Dragan Subašić, advokat bivše ministarke kaže za B92 da je tužilaštvo tražilo da se Rašeti odredi pritvor, ali da je istražni sudija taj zahtev odbio. On kaže da je kao branilac veoma zadovoljan što je uprkos unapred stvorenoj medijskoj atmosferi, istražni sudija koji je bio angažovan na tom predmetu, smogao snage da donese jedinu moguću ispravnu odluku: "U tom smislu, mi ne možemo ništa drugo da kažemo, već da je očigledno da je potpuno neosnovano lišavanje slobode gospođe Marije Rašete nemože da ostane nekažnjeno." Subašić kaže da će odluku o tome doneti nakon sastanka sa Marijom Rašetom Vukosavljević, nazivajući privođenje skandalom.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je da je, kada je došao u ministarstvo, koje je preuzelo i poslove za koje je bila zadužena Marija Rašeta, "uočio da je bilo nepravilnosti", i da je tražio da Ministarstvo unutrašnjih poslova "sve to ispita": "Evo, vidite rezultat. Bilo je ukupno 13 hapšenja, ovih 11 među kojima je bivša ministarka, a imamo i dva u vodnom saobraćaju. Oni se nalaze u istrazi koje traje preko 30 dana. Biće još hapšenja." Ilić tvrdi da će do kraja biti utvrđene sve nepravilnosti u radu ministarstva.

A Aerodrom Beograd danas je za novinare organizovao obilazak VIP salona, tako da će i javnost moći da vidi kako izgleda četvorosed koji košta 982 hiljade dinara, fotelju od 723 hiljade, ili poslužavnik koji košta više od 38 hiljada dinara. Tu je i tepih od svile, prema računima vredan 485 hiljada. Kanta za smeće plaćena je čak 12.300, a među jeftinijim stvarima su kašičice - jedan komad 627 dinara. Generalni direktor Aerodroma Beograd, Nebojša Nedeljković, kaže da je predviđena vrednosti investicije bila milion i 200 hiljada evra, a da je potrošeno više od miliona: "Nije sporno da ovako nešto treba da postoji na aerodromu. To jeste, na neki način, na ponos svih nas. Ali, budimo realni, ako je taj neki procep između milion i dvesta i dva miliona, tih osamsto hiljada - nismo mi baš tako bogati, mogli smo da to potrošimo na mnoge sruge stvari. Čak, imam pravo da kažem da je u pitanju lopovluk."

Kao ilustraciju, Nedeljković je naveo da je kompletna izgradnja novog terminala na londonskom aerodromu Hitrou koštala 690 evra po kvadratu, dok je kvadrat renoviranja VIP salona na beogradskom koštao 4.443 evra.

Podsetimo da se ime Marije Rašete u prošlosti često dovodilo u vezu sa raznim aferama, a poslednja, kada je Fond za razvoj Srbije dodelio dugoročni beskamatni kredit od 3.100.000 dinara, firmi čiji je suvlasnik Rašetin svekar, naterala je da napusti Demokratsku stranku. Sa funkcije ministra nije smenjena, jer su ubrzo po izbijanju afere raspisani vanredni parlamentarni izbor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.