Pukla ljubav s Trampom: Trgovinski rat je ubio obećanje

Izvor: B92, 20.Sep.2018, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pukla ljubav s Trampom: "Trgovinski rat je 'ubio' obećanje"

Obećanje kineskog tehnološkog milijardera Džeka Ma da će stvoriti milion novih radnih mesta u SAD je najnovija žrtva trgovinskog rata sa Kinom.

Šef Alibaba privukao je pažnju početkom prošle godine kada se nakon sastanka sa Donaldom Trampom posle njegovog izbora za predsednika SAD ambiciozno obavezao da će stvoriti million radnih mesta u SAD.

Međutim, u intervjuu kineskoj zvaničnoj agenciji Singhua, Ma kaže da su talasi novih tarifa koje su nametnuli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vašington i Peking u poslednjih nekoliko meseci podrili taj plan.

"Ovo obećanje je dato na osnovu prijateljske saradnje između Kine i SAD i razumnih bilateralnih trgovinskih odnosa, ali trenutna situacija već je uništila tu osnovu", rekao je Ma. "Ovo obećanje ne može biti izvršeno."

Portparol Alibabe, najveće kineske kompanije za e-trgovinu, potvrdio je Maovu izjavu.

Analitičari su već izrazili ozbiljne sumnje u vezi sa obećanjem, koje je Alibaba najavila nakon što su se Tramp i Ma upoznali u Tramp Taueru u Njujorku u januaru 2017. godine.

Kako navode, nejasno obećanje Džeka ma nije zasnovano na investiranju Alibabe u SAD za izgradnju fabrika ili drugih opipljivih ulaganja. Umesto toga, govorio je o stimulisanju trgovine time što će pomagati američkim malim preduzećima prodaju svoje proizvode potrošačima u Kini i drugde u Aziji.

Alibaba je prošle godine održala veliku konferenciju u Detroitu kako bi podstakla američka mala preduzeća i poljoprivrednike da svoje proizvode plasiraju kineskim potrošačima kroz svoje platforme.

Kompanija nije odmah odgovorila na zahtev za informacije o tome koliko američkih radnih mesta su ti napori stvorili do sada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DŽEK MA RAZBUCAO TRAMPA! Ništa od otvaranja milion radnih mesta u SAD! Mislio sam da smo prijatelji, a on poveo TRGOVINSKI RAT! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 20.Sep.2018

PEKING - Džek Ma, osnivač i predsednik Alibabe, kineske platforme za onlajn trgovinu, kaže da zbog aktuelnog trgovinskog rata između SAD i Kine njegova kompanija više ne planira da stvori milion radnih mesta u Sjedinjenim Državama.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.