Prvi srpski respirator biće proizveden u rekordnom roku

Izvor: B92, 28.Mar.2020, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prvi srpski respirator biće proizveden u rekordnom roku"

Beograd -- Srpski respirator, zaštitna odela, nova vrstu maski sa HEPA filterom koji može da se menja, kabine za dezinfekciju na javnim mestima...

To su neka od 12 rešenja koja radi suzbijanja efekata pandemije izazvane koronavirusom finansira Fond za inovacionu delatnost.

Vladimir Vojvodić naveo je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da će u kratkom periodu biti razvijena i dostupna za korišćenje rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maske, kabine za dezinfekciju, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori...

"Prvi srpski respirator ćemo definitivno napraviti u rekordnom roku za ovakav tip uređaja. Cilj da se on završi u naredne četiri nedelje jer je to strateški važan uređaj koji će omogućiti da u Srbiji imamo ekspertizu da pravimo nešto ovog tipa i što će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji već i u svakom narednom scenariju ovog tipa", objašnjava Vojvodić.

Dodaje da je na javni poziv stiglo oko 300 predloga inovativnih projekata, a da je stručna komisija Fonda dala prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najbolji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme.

"Ono što se pokazalo je da srpska mikro mala i srednja preduzeća koja su mogla da se prijave na ovaj javni poziv poseduju znanje, resurse i izuzetno veliku želju da pomognu. Faktički stavili su sve svoje kapacitete na raspolaganje. Stiglo je oko 300 prijava u razmaku od sedam dana i mi smo radili danonoćno kako bismo sve prijave obradili i izabrali one koji su najrelevantniji za situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Fond je birao projekte na osnovu prioriteta koje je definisala Vlada Srbije", objašnjava Vojvodić.

Ističe da je ideja da se odabrana rešenja što pre stave u upotrebu kako bi se okolina učinila bezbednom i spasli mnogi životi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.