Inovativna višekratna maska - izum mladih naučnika iz Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2020, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inovativna višekratna maska - izum mladih naučnika iz Srbije

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane koronavirusom, a među njima i rešenje mladog naučnika Nikole Krstić iz Beograda, koji je sa svojim timom, osmislio novu vrstu zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višekratnu upotrebu.

Krstić očekuje da će prva serija tih maski na tržištu biti već polovinom aprila.

Objašnjava da je ideja bila da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << maska može koristiti i posle prestanka opasnosti od virusa Covid-19, i to za razne vrste zagađenja.

"Ideja nam je bila da osmislimo maske za višekratnu upotrebu koja se može dezinfikovati u etanolu ili iskuvavanjem u vodi", objašnjava Nikola Krstić za Tanjug.

Kaže da se filteri ne dezinfikuju već menjaju na masci na oko sedam do deset dana. Takođe će naknadno moći da se kupi paket filtera.

"Mi kao firma na projektu nećemo imati nikakav profit, ideja je da zbog nestašice omogućimo da ima maski na tržištu", kaže Krstić.

Ističe da je maska podesiva, adekvatno zaštićena lastišima i može se dobro fiksirati na lice.

Planirana cena je između 300 i 350 dinara u maloprodaji, ali se još uvek čeka odluka komisije za to, navodi.

On očekuje da će na tržištu prva serija maski biti do sredine aprila.

Nikola Krstić, direktor je startap kompanije Anoris Technology već je poznat u naučnoj javnosti Srbije jer je osmislio rukavicu za slepe.

Finalna verzija ove rukavice se očekuje u maju, i to sa dve nove funkcije i mogućnošću upravljanja na dodir prsta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.