Prvi put u istoriji Kine: Juan pretekao dolar

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 22:01

Prvi put u istoriji Kine: Juan pretekao dolar

Kina je prvi put u istoriji u okviru trgovine sa inostranim kompanijama više koristila juan, nego američki dolar.

Kina je u drugom tromesečju ove godine obavila više trgovinskih transakcija sa inostranstvom u svojoj domaćoj valuti.

U julu preduzeća i organizacije najmnogoljudnije zemlje sveta su 49 odsto poslovnih transakcija sa stranim zemljama obavile u juanima. To je približno šest hiljada milijardi američkih dolara.

Dobar deo transakcija u juanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ide na trgovinu sa Rusijom, zatim slede Brazil i Pakistan, a delimično i Saudijska Arabija i druge zemlje Persijskog zaliva. Ipak, stručnjaci smatraju da je udeo juana u svetskoj trgovini još uvek mali i iznosi manje od tri odsto.

Sa druge strane, američki dolar je najzastupljenija valuta sa oko 42 odsto, a ispred juana se nalaze i evro, britanska funta i japanski jen.

Iako je dolar u prednosti u odnosu na juan, guverner Floride Ron Desantis, koji se bori da postane kandidat republikanaca za predsednika SAD, u Kini vidi ekonomskog neprijatelja.

U svom ekonomskom planu od 10 tačaka koji naziva revolucionarnim, nalazi se posebna stavka - proglašavanje nezavisnosti od Komunističke partije Kine.

Opširnije:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi put u istoriji Kine: Juan pretekao dolar

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Avg.2023

Kina je prvi put u istoriji u okviru trgovine sa inostranim kompanijama više koristila juan, nego američki dolar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.