Prvi put u istoriji Kine: Juan pretekao dolar

Kina je prvi put u istoriji u okviru trgovine sa inostranim kompanijama više koristila juan, nego američki dolar.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2023.

13:07

Prvi put u istoriji Kine: Juan pretekao dolar
Ilustracija: Shutterstock/Cinemato

Kina je u drugom tromesečju ove godine obavila više trgovinskih transakcija sa inostranstvom u svojoj domaćoj valuti.

U julu preduzeća i organizacije najmnogoljudnije zemlje sveta su 49 odsto poslovnih transakcija sa stranim zemljama obavile u juanima. To je približno šest hiljada milijardi američkih dolara.

Dobar deo transakcija u juanima ide na trgovinu sa Rusijom, zatim slede Brazil i Pakistan, a delimično i Saudijska Arabija i druge zemlje Persijskog zaliva. Ipak, stručnjaci smatraju da je udeo juana u svetskoj trgovini još uvek mali i iznosi manje od tri odsto.

Sa druge strane, američki dolar je najzastupljenija valuta sa oko 42 odsto, a ispred juana se nalaze i evro, britanska funta i japanski jen.

Iako je dolar u prednosti u odnosu na juan, guverner Floride Ron Desantis, koji se bori da postane kandidat republikanaca za predsednika SAD, u Kini vidi ekonomskog neprijatelja.

U svom ekonomskom planu od 10 tačaka koji naziva revolucionarnim, nalazi se posebna stavka - proglašavanje nezavisnosti od Komunističke partije Kine.

Opširnije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

21 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: