Prva 3D štampana kuća u Evropi mogla bi i da plovi VIDEO

Izvor: B92, 17.Avg.2020, 19:59

Prva 3D štampana kuća u Evropi mogla bi i da plovi VIDEO

Burinka, kompanija specijalizovana za gradnju stambenih objekata pomoću 3D tehnologije, izgradila je u Češkoj prvu 3D štampanu kuću koja bi mogla i da plovi.

Kuća je prvenstveno namenjena klijentima koji imaju svest o održivosti jer ekološki dizajn smanjuje emisiju ugljen-dioksida i otpada, za 50 odsto umanjuje troškove izgradnje i sadrži tehnologije koje smanjuju troškove života, kao što su toplotne pumpe i solarni paneli za grejanje vode. Iznad svega, izgleda zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neverovatno privlačno.

U saradnji sa vajarom Miklom Trpakom, kompanija je samo za dvadeset i dva sata odštampala kuću koju su nazvali Prvok od Burinki, i upotrebila 17 tona betonske smese, objavio je na sajtu Računarski fakultet.

3D štampana kuća pogodna je za stanovnike u gradu, ali i na selu. Ima površinu od 43 kvadratna metra i ima tri prostorije: dnevni boravak sa kuhinjom, spavaću sobu i kupatilo sa toaletom. Napravljena je uz pomoć robotske ruke koju su nazvali Scoolpt, a koja eliminiše građevinski otpad i smanjuje emisiju ugljen dioksida za petinu. Za izradu konstrukcije koristi se posebno razvijena mešavina betona. Štampana u junu, očekuje se da kuća bude potpuno izgrađena do kraja leta (i otvorena za javnost negde u avgustu).

"Posle određenog vremena, vlasnici mogu da sruše kuću pošto joj istekne period korišćenja i ponovo je odštampaju koristeći isti materijal direktno na lokaciji", objasnio je Trpak dugovečnost građevine.

Prema saopštenju za štampu kompanije, struktura može da izdrži lavinu. (Mehanički test otpornosti i stabilnosti izveden je u saradnji sa Eksperimentalnim centrom Građevinskog fakulteta Češkog tehničkog univerziteta u Pragu.) Nadaju se da će 3D štampane kuće postati uobičajene u toj evropskoj zemlji.

"Da bi tehnologija 3D štampanja postala deo građevinske industrije, moramo je da je predstavimo stručnjacima, kao i arhitektama, građevinarima, vladi i drugim nadležnim organima", rekao je Jirži Vele, arhitekta koji učestvuje u projektu. "Moramo da stvorimo nova polja istraživanja i proučavanja u toj oblasti", dodao je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.