Proširili bi se? Žele novu članicu – ali ne i ona njih

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 13:06

Proširili bi se? Žele novu članicu – ali ne i ona njih

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) pokušava da regrutuje Gvajanu kao novog člana kartela.

To je objavio The Wall Street Journal pozivajući se na dva izvora iz OPEK-a, prenosi teletrejder.

Prema jednom od izvora, i saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman i generalni sekretar OPEK-a Haitham Al Ghais uputili su poziv toj zemlji, koja se pretvorila u jednog od najbrže rastućih proizvođača nafte na svetu, da se pridruži toj organizaciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Govoreći za WSJ, potpredsednik Gvajane Barat Džagdeo rekao je da je zemlja za sada odbila ponudu, dodajući da je trenutni cilj maksimizacija proizvodnje i profita u kratkom roku, jer se očekuje da će potražnja za sirovom naftom opasti u narednim decenijama.

"Ideja je da što je moguće brže izvučemo iz zemlje što je moguće više ovih resursa s obzirom na to da nismo sigurni u budućnost", objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.