Svet

Ponedeljak, 26.06.2023.

13:08

Proširili bi se? Žele novu članicu – ali ne i ona njih

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) pokušava da regrutuje Gvajanu kao novog člana kartela.

Izvor: B92.net

Proširili bi se? Žele novu članicu – ali ne i ona njih
EPA-EFE/FILIP SINGER

To je objavio The Wall Street Journal pozivajući se na dva izvora iz OPEK-a, prenosi teletrejder.

Prema jednom od izvora, i saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman i generalni sekretar OPEK-a Haitham Al Ghais uputili su poziv toj zemlji, koja se pretvorila u jednog od najbrže rastućih proizvođača nafte na svetu, da se pridruži toj organizaciji.

Govoreći za WSJ, potpredsednik Gvajane Barat Džagdeo rekao je da je zemlja za sada odbila ponudu, dodajući da je trenutni cilj maksimizacija proizvodnje i profita u kratkom roku, jer se očekuje da će potražnja za sirovom naftom opasti u narednim decenijama.

"Ideja je da što je moguće brže izvučemo iz zemlje što je moguće više ovih resursa s obzirom na to da nismo sigurni u budućnost", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: