Promene u proizvodnji malina

Izvor: B92, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promene u proizvodnji malina

Beograd -- Proizvodnja malina u Srbiji mogla bi da doživi krah ukoliko se ne promeni način na koji proizvođači uzgajaju malinu, navode učesnici u lancu proizvodnje.

Takođe, zaključak skupa učesnika u lancu proizvodnje održanog u selu Azanja ukazuje i na potrebu izmene odnosa među poljoprivrednicima i hladnjačama. Proizvodnja malina državi donosi više desetina miliona evra svake godine, ali je globalna konkurencija sve jača.

Pakovanje smrznute rolend maline >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će ove zime biti retka slika u Srbiji. Mada će ova malina završiti u Danskoj, gde se prodaje kao robna marka globalnog distributera, najveći broj hladnjača u Srbiji ove sezone neće moći da proda voće.

Proizvođači ocenjuju da je potrebno napraviti dogovore sa hladnjačama još na početku sezone.

"Proizvođači zadovoljno trljaju ruke i odlično je prošla ova godina, a ne znaju da se sada nalazimo u situaciji da uopšte hladnjačari ne mogu da prodaju malinu, čak ni po ceni po kojoj su je otkupili", kaže vlasnik preduzeća ATLE Zoran Mišić.

"Koncentrisani su i okrenuti proizvođaču samo u vreme otkupa", kazala je Olivera Vasić.

S druge strane, iako je naša malina trenutno skuplja od čileanske ili poljske, kupci neprestano zovu jer žele sertifikovanu organsku malinu upravo iz Srbije.

Na žalost, količine organske maline i maline proizvedene po tzv. global gep standardu, koje možemo da ponudimo, su i dalje veoma male.

"Organska malina ne može da se nađe u svetu. A zašto ne može? Zato što mi već tri godine radimo na organskoj, Ministarstvo poljoprivrede i ministri se menjaju svake godine, pa leva ruka ne zna šta radi desna", kaže Mišić.

Ministarstvo poljoprivrede je finansiralo sertifikaciju organske proizvodnje, ali ipak nije izdalo dozvolu za uvoz preparata na bazi bilja koji se uvoze za zaštitu bilja umesto herbicida.

Srpski malinari moraće da promene mnogo toga ukoliko žele da sačuvaju poziciju na globalnom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.