Proizvodnja struje u TENT-u 17,5% ispod plana

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Feb.2019, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja struje u TENT-u 17,5% ispod plana

BEOGRAD - Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu prošle godine proizvela je 17,5 odsto struje manje nego što je predvidjeno planom, zbog čega je uvoz struje u Srbiju bio veći, piše dnevni list Danas.

Ta količina planirane a neproizvedene struje vredela bi, kako se navodi, 200 miliona evra i predstavljala bi stabilne rezerve za elektrodistributivni sistem.

"Osnovni razlog zbog koga nije ispunjen plan je nestručno rukovođenje preduzećem pa bi se zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tog manjka moglo desiti da bude oboren rast bruto domaćeg proizvoda za 0,5 odsto", naveo je izvor Danasa.

Ističe se da je ukupna proizvodnja struje u EPS-u u prošloj godini bila veća za 1,2 odsto nego u 2017. godini ali zbog rasta proizvodnje struje u hidroelektranama, a ne zbog dobrih rezultata termoelektrana u Obrenovcu i Kostolcu.

Za Danas je Elektroprivredi Srbije (EPS) rečeno da je u 2018. godini to preduzeće obezbedilo stabilno snabdevanje električnom energijom.

"Proizvodnja u TENT-u je 2018. godine bila na nivou 96 odsto u odnosu na proizvodnju u 2017. godini, a pogrešno je posmatrati EPS-ove delove pojedinačno jer je reč o o složenom i povezanom sistemu u kojem funkcionišu termo i hidroelektrane i trgovina sa ciljem sigurnog snabdevanja i maksimiziranja profita", naveli su u EPS-u.

Takodje je rečeno da je to preduzeće tokom novembra i decembra kupilo struju u vrednosti 39,96 miliona evra "što je 4,5 puta manje od onog što se navodi u nekim netačnim spekulacijama".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.