Izvor: Radio 021, 20.Feb.2019, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća termoelektrana u Srbiji proizvela 200 miliona evra struje manje

Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu prošle godine proizvela je 17,5 odsto manje struje, nego što je predviđeno proizvodnim planom, što je izazvalo veći uvoz struje iz inostranstva.

Prema rečima sagovornika Danasa iz Elektroprivrede Srbije, ta količina planirane, a neproizvedene struje vredela bi oko 200 miliona evra i predstavljala bi ili stabilne rezerve za elektrodistributivni sistem Srbije ili značajne novčane prihode u slučaju viškova struje za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izvoz.

"Osnovni razlog zbog koga je došlo do podbačaja proizvodnog plana je nestručno rukovođenje preduzećem preduzećem i kadrovi koji ne mogu da odgovore zadacima koji su im dodeljeni. Zbog ovog manjka proizvedene struje opet bi se moglo desiti da bude oboren rast BDP u ovom slučaju za 0,5 odsto", navodi izvor Danasa.

On dodaje da je ukupna proizvodnja struje u EPS-u u prošloj godini za 1,2 odsto veća nego u 2017. ali je razlog za to rast proizvodnje struje u hidroelektranama, a ne dobri rezultati termoelektrana u Obrenovcu i Kostolcu.

S druge strane, u EPS-u navode da je to preduzeće, uključujući i zimske mesece, kada je povećana potrošnja, obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje električnom energijom. "Proizvodnja TENT-a je u 2018. bila na nivou 96 odsto od proizvodnje ostvarene u 2017. godini. Iako je TENT veoma važan, pogrešno je posmatrati EPS-ove delove pojedinačno, jer se radi o složenom i povezanom sistemu u kojem funkcionišu i termo i hidroelektrane i trgovina sa ciljem sigurnog snabdevanja i maksimiziranja profita", kažu u EPS-u za Danas.

Takođe je rečeno da je EPS tokom novembra i decembra kupio struju u vrednosti od 39,96 miliona evra, "što je 4,5 puta manje od onoga što se navodi u nekim netačnim spekulacijama".

"Električna energija ne može da se skladišti i trgovina na slobodnom tržištu je sastavni deo poslovanja EPS-a kao i svake energetske kompanije, u okviru obezbeđivanja stabilnog funkcionisanja i profitabilnosti. Ističemo da je tokom prošle godine na slobodnom tržištu prodato 241 gigavat-sati više nego što je kupljeno. Preciznije, EPS je u 2018. prodao 1.321 gigavat-sat, a kupio 1.080 gigavat-sati električne energije na slobodnom tržištu. Pozitivan saldo u trgovanju električnom energijom omogućile su EPS-ove elektrane uu kojima je 2018. proizvedeno za 1,2 odsto više električne energije nego u 2017. godini", navode u EPS-u.

Ipak, sagovornik Danasa tvrdi da je proizvodnja TENT-a u 2018. bila na nivou 96 odsto od proizvodnje ostvarene u 2017. godini.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.