Proizvodnja kupine na prekretnici, akcenat na kvalitetu

Izvor: RTS, 28.Jul.2019, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja kupine na prekretnici, akcenat na kvalitetu

U valjevskom kraju počela je berba kupine. Rodilo je dobro ali koliko će zaraditi voćari ne znaju jer cena još nije utvrđena. A ona baš kod kupine mnogo varira, i zbog toga sve više voćara odlučuje da pređe sa konvencionalne na proizvodnju sa ograničenom upotrebom hemijskih sredstava i na organsku proizvodnju.
Porodica Petrović iz Suvodanja na obroncima Medvednika kupinu gaji petnaestak godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Na 75 ari imaju tri sorte: "loh nes", "tornfri" i "čačansku bestrnu". Očekuju dobar rod i veću zaradu.

"Zbog cena koje su jedne godine 30, a druge 100 dinara odlučili smo se za organsku pošto bi ona, u startu nekih dvadesetak dinara na konvencionalnu proizvodnju trebalo da bude skuplja. Ta organska je, čujem u priči nekih, šezdeset, sedamdeset dinara i to se još ne zna, znači, sve je otvoreno", kaže Slobodan Petrović iz Suvodanja.
Iako je berba tek počela, Petrovići neće angažovati sezonske radnike. Ne isplati im se da beračima plate dnevnicu od dve i po, tri hiljade dinara.
"Pomažu nam deca, imaju troje dece i pomaže mi moja mama, tako da smo smanjili troškove. I koliko god da oberemo, ostaje za nas", kaže Dragica Petrović iz Suvodanja.
Proizvodnja kupine, kao i maline, u valjevskom kraju je na prekretnici. Akcenat je na kvalitetu voća i savremenoj proizvodnji bez hemijskih preparata ili pak sa njihovom ograničenom upotrebom.
Đorđe Sovilj, stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe u Valjevu kaže da su svi kupinjaci u dosta dobrom stanju, da je kvalitet plodova odličan, a rodni potencijal obećavajući.
"Ono što je zanimljivo za ovu godinu, da je većina proizvođača ušla u taj koncept integralne proivodnje, kontrolisane proizvodnje, koja je jedan prelaz ka sertifikovanoj organskoj proizvodnji", rekao je Sovilj.
U poslednjih nekoliko sezona, kada je cena bila niska i nije pokrivala ulaganja, voćari su kupinjake ostavljali neobrane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.