Proizvođačima jabuka rusko tržište više nije pouzdano

Izvor: B92, 28.Okt.2019, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođačima jabuka rusko tržište više nije pouzdano

Novi Sad -- Jabuka iz ovogodišnje berbe koja se polako završava uveliko ima na pijacama i u marketima.

Očekuje se da ove godine rod u Srbiji bude između 430.000 i 440.000 tona i da se trećina, oko 150.000 tona, proda na stranim tržištima, piše "Dnevnik".

Profesor Zoran Keserović s novosadskog Poljoprivrednog fakulteta ističe da je ovogodišnji rod jabuka kvalitetniji nego lanjski, ali da je prinos desetak procenata slabiji nego prošlogodišnji.

"Proizvođačima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jabuka tržište je naklonjeno sada u pogledu cena na veliko jer kilogram košta 8-10 dinara, dok je lanjska cena bila svega četiri dinara", kaže Keserović, objašnjavajući da je cenovni skok posledica manjka jabuka u Evropi, gde su zbog jake zime izmrzle.

On ukazuje na to da proizvođačima jabuka rusko tržište ne može više biti pouzdano u pogledu na plasmana jer na novopodignutim plantažama u Rusiji već stižu prve jabuke za tamošnje potrebe.

"Za domaće jabuke sada bi trebalo da bude interesantno arapsko tržište, poput UAE, Tunisa, Maroka", kaže profesor.

U zemljoradničkoj zadruzi voćar u Slankamenu berba jabuka je pri kraju. Rod je, kaže direktor zadruge Nikola Kotarac, dobar, samo je plasman otežan zbog uredbe vlade šprema kojoj se izvozom mogu baviti samo preduzetnici čije su hladnjače zapremine 500 tona.

"Sada umesto 530 izvoznika imamo samo petnaestak od kojih samo dvoje u našoj blizini, pa postoje problemi jer se dugo čeka dok se voće ne proda i ne dobijemo novac, ali i zato što hladnjačari sada zarađuju na nama, plaćajući rod ispod cene", ističe Kotarac, koji smatra da država tu uredbu treba što pre da ukine sa čime se slažu i stručnjaci i zadružni savezi, piše "Dnevnik".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.