Program za rani razvoj i sufinansiranje inovacija otvoren do 31. avgusta, grantovi do 300.000 evra

Izvor: RTS, 18.Jun.2020, 12:12

Program za rani razvoj i sufinansiranje inovacija otvoren do 31. avgusta, grantovi do 300.000 evra

Kroz stalno dostupne mehanizme podrške Fonda za inovacionu delatnost, domaća preduzeća imaju novu priliku da se prijave za bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od šest miliona evra. Javni poziv za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija otvoren je do 31. avgusta ove godine. Fond dodeljuje po pojedinačnom projektu do 80.000 evra za mlada, i do 300.000 evra za već afirmisana preduzeća.
Ovo nije prvi poziv ovoga tipa. Prethodno finansirani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << projekti već imaju praktičnu primenu, poput projekata Šterber ili Vozi. Njihovi tvorci kažu da će učestvovati i na budućim konkursima.
 
"Sredstva su uložena u streber.com i taj sajt je tokom ovog perioda od 17. marta do danas imao skok u posetama od 260 odsto. To su ogromni brojevi i pokazalo se da je to bila prava odluka da ulože u nas iz prostog razloga što je baš sada zatrebao jedan takav digitalni alat za učenje osnovaca", kaže Stefanija Lukić iz preduzeća "Džast smart", projekat Štreber.
Vladimir Šijaković, iz preduzeća "Kov tehnolodži" (projekat Vozi) objašnjava da su putem "Vozi" mobilne aplikacije korisnici u mogućnosti da potraže najbližu pomoć na putu, partnere te kompanije partnere, šlep službe i automehaničare putem mobilne aplikacije.
"Sredstva su iskorišćena naravno za ljude, za tim, tim dolazi na prvom mestu, a takođe su sredstva iskorišćena i za nabavku osnovne opreme", priča Šijaković.
Sredstva koja se dodeljuju su iz budžeta Republike Srbije.
"Treba ipak realno sagledati i kapacitete našeg tržišta kako naučnog tako i onog ekonomskog. Tako da ova sredstva na naše uslove nisu mala i veliko je interesovanje kompanija, grant od 300.000 evra svakako nije mali", izjavio je prof. Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
O projektima odlučuju domaći i strani stručnjaci.
"Recenzije tih projekata preko Fonda za inovacionu delatnost i od strane međunarodnih eksperata, imamo na kraju i ekspertsku komisiju u koju su uključeni vrlo priznati ljudi kako u svetu nauke tako i direktori i menadžeri velikih kompanija i prilično ta recenzija ide dobro. Vrlo malo malo imamo prigovora i naučili smo ljude nekako da ne može da se sređuje, kako smo navikli n atim pozivima i vrlo malo... više prestale su urgenicije - to je jako dobro", dodaje Popović.
Javni poziv za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija otvoren je do 31. avgusta. U pripremi je novi poziv namenjen samo mladim istraživačima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.