Prognoze nisu dobre: Kako ćemo bez šećera i kafe?

Izvor: B92, 19.Sep.2021, 13:00

Prognoze nisu dobre: Kako ćemo bez šećera i kafe?

Proizvodnja šećera i kafe zbog klimatskih promena mogla bi dugoročno da opadne čak 59 odsto, prema izveštaju Stokholmskog instituta.

Istovremeno bi se proizvodnja pšenice mogla povećati, kaže se u izveštaju.

SAD, Kina i Brazil su "zbog rasta temperatura koje će ih zahvatiti glavni uzročnik nadolazećih nevolja na globalnim robnim tržištima", stoji u izveštaju, gde se dodaje kako će promene poremetiti dugogodišnje trgovinske tokove u celom svetu i uzrokovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << društvene preokrete i nemire, prenosi Jutarnji list.

Proizvodnja kukuruza u SAD mogla bi se dugoročno (2070-2099) sniziti upola zbog viših temperatura, čime će zemlje koje kupuju te useve biti dovedene u nezgodan položaj. Proizvodnja kukuruza u Rusiji i Kanadi mogla bi porasti za 13, odnosno 17 posto, ali nedovoljno da se nadoknade globalni nedostaci.

Moćan lobi poljoprivrednika ugrožava životnu sredinu, političari ne žele da im se zameraju

Izveštaj je objavljen uoči ključnog samita o klimi Ujedinjenih nacija COP26 u Glazgovu sledećeg meseca i njime se pozivaju kreatori politike da ne gledaju isključivo vlastite nacionalne interese. U obzir se uzima samo rast temperatura, što znači da u izveštaju nisu uključene potencijalne posledice ekstremnih vremenskih događaja.

Zajednička poljoprivredna politika Evropske unije u procesu je reforme kojom se nastoji podstaći održiva proizvodnja i stvoriti preduslovi za bolju reakciju sektora na sadašnje i buduće izazove. Evropski parlament, između ostalog, smatra kako bi najmanje 30 posto sredstava za direktna plaćanja trebalo da bude namenjeno ekološkim programima. Evroposlanici se zalažu i za postepeno smanjenje isplata velikim gazdinstvima, za podršku malim proizvođačima i mladim poljoprivrednicima, a predlažu i osnivanje savetodavnih službi za poljoprivredna gazdinstva u svim državama članicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.