Prodavnice više neće raditi nedeljom

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 10:59

Prodavnice više neće raditi nedeljom

U Hrvatskoj je stupio na snagu novi Zakon o trgovini.

Prema njemu će prodavnice nedeljom po pravilu biti zatvorene, a trgovci mogu da odaberu 16 nedelja u godini tokom kojih bi radili.

Zakonom radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati nedeljno, koje i samostalno raspoređuje.

Prodajni objekti će biti zatvoreni nedeljom, a trgovac može samostalno 16 nedelja u godini da odredi kao radne, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s tim da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata u toj nedelji dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedeljka do nedelje.

Izuzetak su prodajni objekti na železničkim i autobuskim stanicama, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim pumpama kao i u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama i muzejima.

Moći će da rade i prodavnice unutar centara za posetioce odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih poljoprivrednih privreda kao i proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Propisi o radu nedeljom ne odnose se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na maloprodajnim štandovima i na pijacama i prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na štandovima na veletržnicama, prodaju na sajmovima i javnim događajima, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Distribucija štampe putem kioska kao posebnog oblika prodaje van prodavnica može biti otvorena nedeljom i praznicima u vremenu od 7:00 sati do 13:00 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neradna nedelja u Hrvatskoj sada i zvanično: Trgovci na ovaj dan mogu raditi 16 puta u toku godine, evo pod kojim uslovima

Izvor: Blic, 01.Jul.2023

Novi Zakon o trgovini u subotu je stupio na snagu i prema njemu će prodavnice nedeljom po pravilu biti zatvorene, a trgovci mogu odabrati 16 nedelja u godini tokom kojih bi radili. Zakonom radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.