Izvor: B92, 20.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodati ili ne prodati NIS

Beograd, Novi Sad -- Udovički smatra da je nužno što pre privatizovati rafinerije, jer svako odlaganje prodaje donosi gubitak 150 miliona evra godišnje

Bivša ministarka za energetiku Kori Udovički je rekla da je cena po kojoj će biti privatizovane rafinerije manje bitna, jer će odlaganjem prodaje gubitak biti veći od bilo koje cene. Privatizacija delova NIS-a nije bila predmet pregovora MMF-a sa prethodnom vladom, naglasila je Udovički za Glas javnosti.

"Govorili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo samo da je potrebno da se javna preduzeća u budućnosti privatizuju, ali nije bilo specifičnog ugovaranja koja preduzeća, kako, koliko, ni kada. Fokus je bio na restrukturiranju", rekla je Udovički i dodala da nije upoznata sa tačnim tokom aktuelnih pregovora sa MMF. "Morale su se izabrati specifične mere čije bi ispunjenje pružilo uveravanja Odboru direktora MMF-a da se Srbija konačno hvata u koštac sa svojom prevelikom javnom potrošnjom. Nešto uverljivo je ova vlada morala da potpiše i očigledno su se obe strane složile da to bude NIS", rekla je Udovički.

Kostreš: Privatizacija NIS-a neminovna

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostrešje takođe ocenio da je privatizacija NIS-a "neminovna", i istakao da je važno da ta naftna komapnija prethodno bude restrukturirana po modelu koji će dovesti do povećanja njene vrednosti.

Rekao je da podržava model reorganizacije tako da sedište rafinerija bude u Pančevu, dok bi NIS-Gas i "Naftagas" imali sedište u Novom Sadu, a četvrti deo firme, koji bi bio formiran od "Jugopetrola" i dodatnih kapciteta kompanije, bio bi smešten u Beogradu.

"Na taj način bi oko 80 odsto vrednosti NIS-a i dalje ostalo na teritoriji Vojvodine. Za nas nisu prihvatljivi pokušaji određenih lobija u Vladi Srbije da se prodaju samo rafinerije po, tobože, nalogu MMF-a", rekao je Kostreš. Vojvodina, koja je izgradila više od 80 odsto te naftne kompanije, ne može dobiti samo 50 odsto novca od njene privatizacije, jer bi to značilo da se samo nastavlja prelivanje novca iz pokrajine u republičku kasu, dodao je Kostreš.

Predsednik vojvođanske skupštine je izrazio bojazan da bi, "ako se nastavi ovakva politika Beograda prema pokrajini", pitanje autonomije Vojvodine i decentralizacije vlasti u Srbiji moglo da bude postavljeno kao još jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju.

U ponedeljak nastavak rasprave o NIS-u

Skupština Srbije trebalo bi u ponedeljak da nastavi raspravu o amandmanima na Vladin predlog o ukidanju Zakona o osnivanju Naftne industrije Srbije, koji je uslov za reorganizaciju nacionalne naftne kompanije.

Rasprava o tom zakonu počela je 21. jula, ali je nakon dva dana prekinuta i napravljena jednomesečna "pauza dok poslanici ne pribave potrebna mišljenja". Pored DS, protiv zakona glasaće i Srpska radikalna stranka, dok članice vladajuće koalicije, SDP i SPO, još nisu odlučile kako će se izjasniti.

Taj zakon je preduslov za restrukturisanje NIS-a i privatizaciju njegovih delova, na šta je Vlada Srbije pristala da bi dobila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, a ukoliko bude usvojen, nacionalna naftna kompanija bi od 1. oktobra trebalo da se transformiše u dva javna preduzeća i jedno akcionarsko društvo.

Jedno javno preduzeće bi se bavilo transportom nafte i naftnih derivata, a drugo transportom, distribucijom, skladištenjem i trgovinom gasa. Treće preduzeće bilo bi akcionarsko društvo koje bi se bavilo istraživanjem, proizvodnjom, preradom, distribucijom i prometom nafte i naftnih derivata i istraživanjem i proizvodnjom prirodnog gasa. U NIS-u je zaposleno oko 17.500 ljudi, od kojih je oko 40 odsto sa srednjom stručnom spremom.

SDP: Nismo promenili stav

Socijaldemokratska partija nije promenila stav da u Skupštini Srbije neće glasati za predlog Zakona o NIS-u.

"SDP čvrsto i principijelno ostaje kod stavova iznetih u Sporazumu potpisanom sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i Sindikatom 'Nezavisnost'. Samo u slučaju da spomenute sindikalne organizacije promene svoje stavove u vezi s privatizacijom energetskog sistema Srbije, SDP će analizirati novonastalu situaciju i odrediti se prema novoj realnosti", navodi se u saopštenju te stranke.

Dodaje se da SDP "do tada ostaje kod ubedenja da je u energetskom sistemu zemlje, pre svega u NIS-u, modernizacija potrebnija od privatizacije", a da bi delimična privatizacija donela "posredničkom lobiju" nekoliko desetina miliona evra.

Nikolić: Položaj Vlade Srbije zavisi od NIS-a

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ocenio je da će se u ponedeljak, prilikom glasanja u Skupštini Srbije o restrukturiranju NIS-a, videti u kakvom se položaju nalazi Vlada Srbije.

"To je veoma bitan dan, jer bi mogao da predstavlja pad Vlade Srbije i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora", rekao je Nikolić za jagodinsku televiziju Palma plus. On je dodao da se Socijalistička partija Srbije nalazi na ispitu kada je u pitanju glasanje o restrukturiranju NIS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.