Prodaja automobila u Kini pala u 2019. drugu godinu zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Jan.2020, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja automobila u Kini pala u 2019. drugu godinu zaredom

PEKING – Prodaja vozila u Kini pala u 2019. drugu godinu zaredom uslijed zabrinutosti kupaca zbog tgovinskog rata s Washingtonom i usporavanja ekonomskog rasta zemlje, kao i zbog slabljenja potražnje za električnim vozilima, objavila je danas kineska Asocijacija proizvođača automobila (CAAM).

Prodaja na najvećem svjetskom automobilskom tržištu pala je za 9,6 posto u odnosu na 2018. godinu, na 21,4 milijuna sedana, SUV-ova i minibuseva, prema podacima CAAM-a, prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << AP.

U prosincu je prodaja bila manja za 0,1 posto u odnosu na godinu ranije, što je malo poboljšanje u odnosu na dvocifren minus koji je bilježen prethodnih meseci.

CAAM nije iznio podatak o broju prodatih vozila u prosincu, ali prema nekim drugim izvorima prodato je oko 2,2 milijuna vozila, dodaje američka agencija.

Prodaja električnih i benzinsko-električnih hibridnih sedana i SUV-ova je lani pala za 4,0 posto u odnosu na godinu ranije, na 1,2 milijuna. Ipak, ta brojka Kinu i dalje čini najvećim tržištem za ovu vrstu vozila, budući da sudjeluje s barem jednom polovinom u ukupnim svjetskim kupovinama.

Mjesečne prodaje električnih vozila u Kini rasle su po dvoznamenkastoj stopi početkom 2019. godine, ali su od srpnja počele padati nakon što je Peking ukinuo državne subvencije. Regulatori su teret tehnološkog razvoja ovih vozila prebacili na proizvođače uvođenjem obaveznih prodajnih ciljeva.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Prodaja automobila u Kini pala drugu godinu zaredom

Izvor: AutoBlog, 13.Jan.2020

Prodaja vozila u Kini je u 2019. pala drugu godinu zaredom uled zabrinutosti kupaca zbog tgovinskog rata s Vašingtonom i usporavanja ekonomskog rasta zemlje, kao i zbog slabljenja potražnje za električnim vozilima, objavila je danas kineska Asocijacija proizvođača automobila (CAAM). Prodaja na najvećem...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.