Izvor: RTS, 25.Jul.2020, 19:05

Privrednici krpe rupe, kako potrošači mogu da im pomognu

Osnivač sajta "Kamatica" Dušan Uzelac rekao je za RTS da priveda radi da bi zaradila novac, a ako joj date novac gubi smisao rada. Ako od privrednika kupimo proizvod to je najveća pomoć, ukazao je Uzelac.
Ove nedelje najavljene su nove mere pomoći privredi i pojedincima. Prva mera se odnosi na isplatu 60 odsto minimalca za svakog radnika zaposlenog kod preduzetnika, u mikro, malom i srednjom preduzeću. Prva isplata išla bi 10. avgusta, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << druga u septembru.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Dušan Uzelac je rekao da je ta mera iznenadila privrednike, i da sve to ima smisla, ali da će to samo malo popraviti situaciju.
"Kada se ispuca ceo arsenal, imate paradoks, da priveda radi da bi zaradila novac a ako joj date novac gubi smisao rada", rekao je Uzelac.
Prema njegovim rečima, sada se krpi rupa ali ćemo osetiti posledice priče, privredniku treba tržište i to kada se popravi biće isplativije.
"U najkraćem, mi bismo trebali kao potrošači da se pitamo gde trošimo novac, radna snaga smo i mi - koristim priliku da kažem da se kao potrošači osvestimo i bidimo svesni gde je pravljen proizvod", istakao je Uzelac.
Kada se saberu dobiti najavljenih mera u okviru drugog paketa ekonomske podrške, jedan preduzetnik ili preduzeće sa 10 radnika u naredna dva meseca, na računu bi imalo oko 8.000 evra više nego u slučaju da je državna pomoć izostala.
Govoreći o tome koliko će to značiti za očuvanje poslova i opsatnak malih preduzeća, Uzelac smatra da su zaposleni samo deo privrede, i dalje privrednike čekaju problemi.
"Ako od privrednika kupimo proizvod to je najveća pomoć, tako da će ovo značiti s tim što ne bi trebalo da ovaj glavni problem rešavamo usput. U obavezi smo da se okrenemo domaćem proizvodu, da se privrednici okrenu proizvodima koji će se prodavati", rekao je Uzelac. 
Stopiranje mesečnih rata Druga mera koja se očekuje bi podrazumevala mogućnost novog stopiranja mesečnih rata za građane i privredu po svim kreditima i lizing ugovorima. Kako je najavljeno, rate bi bile zamrznute bar dva meseca.
Uzelac kaže da će se ovoga puta građani izjašnjavati što se tiče spopiranja - stopiramo ko se javi.
"Sada će biti obrnut proces, svako će se prijavljivati po svom nahođenju, dok ne dođe zvanična uredba. Građani koji stopiraju kredit da to ne koriste kao pauziranje problema, to mora da se rešava na drugi način ili povećanjem prihoda ili smanjenjem troškova", istakao je Uzelac.
Kaže da su u prethodnom periodu, neki građani ostali bez prihoda i da zato treba obratiti pažnju da to može da bude mač sa dve oštrice.
Objašnjava da je to novac koji se duguje i mora da se otplatiti, a može se desiti da ne uspevate da platite ratu i pored moratorijuma - treba da se rešava budžet, kada dođete u problem sa bankom onda je masa manevarskih mogućnosti.
Treća mera pomoći značajna zbog likvidnostiTreća mera iz paketa pomoći se odnosi na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa jedan mesec. 
Uzelac kaže da je mera značajna zbog opšte likvidnosti, da u privredi postoji gorivo, novac, da se za taj iznos koji se pauzira novac preusmeri na sirovine koje donose novac, a ne na trošak.
To je, kako ističe, paušalna mera koja bi trebala da pauzira problem ali privrednici moraju da ršavaju problem poremećenog tržišta.
Ugostiteljstvo i turizam su najviše podneli teret krize zbog pandemije.
Naveo je primer gradskog turizma, koji zavisi od turista iz inostranstva - sada ih nema, ali zato postoji banjski i seoski turizam.
"Ostavićemo pare tu, ostaće kod domaćina, angažovaće radnike da zidaju drugi objekat, to je ceo spektar plata u kojima ćete učestvovati", rekao je Uzelac.
Osvrćući se na ideju ugostitelja koji predlažu smanjenje PDV-a, Uzelac kaže da to zvuči zanimljivo ali to nikada u praksi nije pokazalo pravi efekat.
"Ništa neće biti kao pre", zaključio je Dušan Uzelac. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.