Privreda neće preživeti pad dinara

Izvor: B92, 10.Feb.2012, 05:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privreda neće preživeti pad dinara

Beograd -- Građani i privreda zbog drastičnog pada dinara od početka godine trenutno su dužni bankama čak 79 milijardi dinara više nego poslednjeg dana prošle godine.

Privrednici i ekonomisti upozoravaju da je to neizdrživo i da NBS mora što pre da reaguje i spreči dalje urušavanje domaće valute.

Dinar je od početka godine izgubio oko šest odsto vrednosti. Tačno toliko je u domaćoj valuti porasla i zaduženost preduzeća i građana koji su uzimali zajmove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u evrima, a takvih je najviše.

Računica je jednostavna: dug privrede na kraju prošle godine, prema zvaničnim podacima, iznosio je 1.352 milijarde dinara, što je po tadašnjem kursu od 104,6 dinara za evro bilo oko 12,9 milijardi evra. Kako je od tada domaća valuta oslabila na 109,2 dinara za evro (današnji srednji kurs), dug privrede porastao je na 1.413 milijardi dinara, odnosno za 61 milijardu.

NBS: Povećan uvoz energenata

Oglasila se juče i NBS, kojoj mnogi zameraju da je zakasnelom i nedovoljnom intervencijom doprinela divljanju kursa. U saopštenju centralne banke stoji da su kretanja na deviznom tržištu u poslednjih nekoliko dana posledica veće tražnje domaćih preduzeća za devizama. "Razlog za to je uglavnom uvoz energenata koji je nešto veći od uobičajenog, a u poslednja dva dana prisutni su i značajni uticaji privremenih psiholoških faktora", naveli su iz NBS.

S druge strane, građani su poslednjeg dana decembra na ime indeksiranih kredita bankama dugovali oko 382,34 milijarde dinara ili 3,7 milijardi evra. Sada je taj dug veći za 17,7 milijardi dinara i prestigao je 400 milijardi dinara.

Vlasnik ITM grupe Toplica Spasojević kaže da su gubici privrede zbog slabljenja dinara ogromni i za mnoge firme neizdrživi.

"Čak 90 odsto srpske privrede neće preživeti ako kurs evra ode na 115 dinara. Bez stabilnog kursa privreda ne može da ima pomak u razvijanju proizvodnje i zapošljavanju radnika. Ako nema kredita i ako oni nisu dostupni, Srbija je osuđena na ekonomsku izolaciju", naglašava Spasojević.

On dodaje da će ovo biti teška godina i da svi u državi moraju da rade na oživljavanju privredne proizvodnje. "Baš zbog toga NBS mora sada da reaguje i spreči dalji pad dinara, inače će biti kasno. Ako puste kurs, imaćemo psihološku reakciju tržišta koja će dodatno gurati dinar naniže", kaže Spasojević.

Generalnog direktora koncerna Bambi Miroslava Miletića takođe brine sudbina domaće valute. "Kada imamo ovako brze promene kursa, uvek sam zabrinut jer se pitam gde će stati. NBS je do juče izlazila na kraj sa kursom, ali sada izgleda da je izgubila kontrolu. Ovo liči na kraj 2008. godine, kada je dinar za kratko vreme oslabio čak 15 odsto. A to su, kao i sada, ogromni gubici za srpsku privredu", naglašava Miletić.

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da dinar ne može biti jak, jer je naša privreda slaba, imamo visok spoljni dug, slab izvoz i hroničan nedostatak stranih, ali i domaćih investicija.

On ističe da će NBS morati da reaguje na međubankarskom tržištu kako bi sprečila naglo slabljenje dinara. "Ubeđen sam da će centralna banka u narednom periodu prodati značajniju sumu deviza da smiri ovako velike oscilacije kursa. Moguće je da NBS dnevno proda i po 30 miliona evra", navodi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privreda neće preživeti pad dinara

Izvor: S media, 10.Feb.2012

Dinar je od početka godine izgubio oko šest odsto vrednosti a načajnijem padu je tokom prethodnih nekoliko dana. Tačno toliko je u domaćoj valuti porasla i zaduženost preduzeća i građana koji su uzimali zajmove u evrima, a takvih je najviše...Poslanik za sat i po zaradio 12.000 evra!..Odlazak...

Nastavak na S media...

Slabljenje dinara težak udar za privredu

Izvor: Kamatica.com, 10.Feb.2012

Građani i privreda zbog drastičnog pada dinara od početka godine trenutno su dužni bankama čak 79 milijardi dinara više nego poslednjeg dana prošle godine.   Privrednici i ekonomisti upozoravaju da je to neizdrživo i da NBS mora što pre da reaguje i spreči dalje urušavanje domaće valute. Dinar...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.