Prijave do 25. januara - za startapove do 15.000 švajcaraca

Izvor: B92, 23.Jan.2021, 15:42

Prijave do 25. januara - za startapove do 15.000 švajcaraca

Beograd -- Naučno-tehnološki park Beograd će u naredne četiri godine finansijski podržati razvoj 100 startap kompanija, sa ukupno dva miliona švajcarskih franaka (CHF).

Novac je obezbedila Vlada Švajcarske, a rok za prijave ističe 25. januara.

Startapovi za ubrzani razvoj inovativnih ideja, proizvoda i usluga mogu da dobiju do 15.000 "švajcaraca".

Direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković kaže u izjavi za Tanjug da je projekat podrške (Tehnopark >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija 2 - podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova) ukupno vredan 3,75 miliona švajcarskih franaka, a da je od toga dva miliona namenjeno direktnom razvoju startapova preko naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku.

Dodaje da će, ipak, sva sredstva za startapove biti dodeljena preko NTP Beograd, kao i da program obuhvata intenzivne obuke za razvoj biznisa, mentorstvo, kao i finansijsku podršku do 15.000 CHF.

Danilović Grković podseća da je krajem godine NTP Beograd uz podršku Vlade Švajcarske raspisao javni poziv za taj program podrške startap timovima i kompanijama za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga u najranijim fazama razvoja.

Sredstva pomoći namenjena su pokrivanju troškova u izradi prototipa, razvoju biznis modela, istraživanju tržšta, testiranju prvih kupaca, zaštiti intelektualne svojine i ostalih troškova vezanih za razvoj novih proizvoda ili usluga.

Osvrćući se na prethodnu godinu kaže da se na početku pandemije činilo da će stanje u kojem se našla zemlja dosta uticati na ekonomiju, ali da se pokazalo nešto sasvim suprotno.

"Početkom 2020. smo dobili puno opreme od Vlade Srbije koja na početku pandemije nije bila ni instalirana. Nedostajali su viziri i dosta medicinske opreme, a naša zajednica je prepoznala da može mnogo toga da uradi. Krenuli su sa štampanjem vizira, a za nepuna dva meseca je odštampano 15.000 vizira u laboratorijama NTP i to na opremi koja nije za to namenjena", istakla je ona.

Dodaje da su, na poziv Fonda za inovacionu delatnost da se razvijaju novi proizvodi u zaštiti od kovida 19, dve startap kompanije iz NTP Beograd dobile sredstva za proizvodnju prvog srpskog respiratora i zaštitnih maski.

Kriza je šansa za inovacije, ističe Danilović Grković i napominje da su u predhodnoj godini tri startap kompanije dobile grant od Fonda za inovacionu delatnost.

Naglasila je da je to veliki rezultat, ako se uzme u obzir da je 2020. bila teška godina.

Danilović Grković kaže da je posao te ustanove da startap kompanijama pruže pomoć da od ideje što brže razviju biznis i dođu do bespovratnih sredstava (grantova).

"Inovacije su te koje donose dodatu vrednost, koje su konkurentne na globalnom tržištu i ako su uspešne od njih ima korist cela zemlja" ističe direktorka NTP.

Najavljuje da će u naredne tri godine ta ustanova svojim znanjem i iskustvom podržati tehnološke parkove u Nišu i Čačku.

Ističe da Srbija ima veliki potencijal za inovacije, a posebno u obrazovanju.

Precizira da trenutno u NTP Beograd ima više od 70 kompanija i 800 inženjera i dodaje da je do sada kroz tu ustanovu prošlo 100 kompanija koje izvoze u 40 zemalja sveta.

Pojašnjava da neke kompanije porastu jako brzo i izađu iz parka, jer ta institucija ne može da im omogući dalji rast.

"Ovo je prvi NTP u Srbiji, puno radimo i stvorili smo brze rezultate, a paralelno smo razvijali usluge za kompanije, razvoj inovacija kako bi mogli što pre da imamo rezultate", kaže ona.

Istakla je da postoji dobra saradnja te ustanove sa NTP u Trstu i Ljubljani, a posebno izdvaja saradnju sa švajcarskom vladom.

Navodi da se NTP Beograd finansira većim delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz budzetskih i iz međunarodnih projekata.

Osnovan je 2015. u partnerstvu Vlade Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu.

Jedna od uspešnih startap kompanija u okviru NTP je Linpej (LeanPay) koja je razvila platformu za prodaju na rate, kaže za Tanjug njen osnivač i direktor Miša Živić.

Kompanija trenutno radi na slovenačkom tržištu, dodaje i najavljuje da će poslovanje u ovoj godini biti prošireno na hrvatsko tržište, a možda i tržište Srbije.

"Mi pomažemo trgovcima i potrošačima da vrlo jednostavno preko digitalne aplikacije mogu da dođu do brzog kredita kako bi neku robu platili na rate", pojašnjava Živić.

Precizira da pomoću te aplikacije može da se plati u radnjama koje sa tom kompanijom imaju potpisane ugovore i dodaje da na slovenačkom tržištu imaju sklopljene ugovore sa više od 250 firmi.

Ističe da je u predhodnoj godini zahvaljujući e-trgovini rast firme bio veći od očekivanog, dok su neki planovi za širenje kompanije zbog korona virusa odloženi.

Živić je dodao da ta kompanija radi četiri godine i ima 25 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.