Prevoznici zaobilaze Srbiju

Izvor: B92, 25.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevoznici zaobilaze Srbiju

Beograd -- Ukoliko se ne pojednostave granične procedure i ne smanje cene putarina, deo Koridora 10 koji prolazi kroz Srbiju izgubiće trku sa konkurencijom, upozoravaju stručnjaci.

Broj teretnih vozila koji sada prolaze kroz našu zemlju znatno je smanjen, kao i prihod od transporta, koji u bruto društvenom proizvodu učestvuje sa 12,5 odsto. Za razliku od 2006. godine, kada je kroz Srbiju prošlo oko pola miliona teretnih vozila, sada prođe negde oko 350.000.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Koridor 10 najbrži i najbolji pravac koji povezuje Bliski istok i Zapadnu Evropu, prevoznici nas zaobilaze.

Ulaskom Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju, vozači koji iz Turske kreću na zapad prolaze samo jednu graničnu proveru, dok na Koridoru 10 ima čak šest graničnih kontrola, koje su komplikovane i dugo traju.

Troškovi tranzita, koji su znatno veći nego na Koridoru 4, za prevoznike su dodatan problem.

"Naknade za korišćenje puteva i cena putarine je i desetostruko veća od cene kroz ove zemlje, koje nemaju sistem čeone naplate, već putem vinjeta za određeni dan. To je dosta važna prednost tih zemalja. S druge strane, naravno, mi nemamo povraćaj PDV-a na gorivo, što oni već imaju, i onda je to značajno za operatera kada opredeljuje rutu, kada koristi ovaj ili onaj koridor", kaže Dušan Mladenović, sekretar Udruženja za saobraćaj Privredne komore Srbije.

Koridor 4, koji prolazi kroz Bugarsku i Rumuniju, već je u prednosti jer mu je Evropa dala status transevropskog puta i za stepen je važniji od Koridora 10, koji je transnacionalni koridor.

Ako se dovoljan broj vozila "prelije" na taj koridor, Srbija će izgubiti ne samo zaradu od teretnog transporta, već i novac iz fondova Evropske unije, koji će se usmeriti na važniji pravac.

"Mi nismo u problemu što se tog tiče jer je naš koridor mnogo više izgrađen i, sa stanovišta drumskog teretnog saobraćaja, on je sasvim dovoljno izgrađen u odnosu na konkurenciju, samo treba ubrzati procedure i ovo pitanje putarina svesti na neku normalnu meru. Recimo, 15 eurocenti po kilometru bi bilo dovoljno i za nas i prihvatljivo za strane prevoznike", rekao je Dušan Nikolić, iz Poslovnog udruženja međunarodnih drumskih prevoznika Srbije.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić nedavno je najavio da će prioritet nove vlade biti izgradnja Koridora 10.

On je rekao i da će sa koncesionarima Alpinom i Porom ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega, koji je delimično u trasi Koridora 10, biti raskinut ukoliko ne budu obezbedili finansijska sredstva. Taj rok, podsetimo, ističe 30. juna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zbog velikih putarina, stranci zaobilaze koridor 10

Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 09:37

Ukoliko se ne pojednostave granične procedure i ne smanje cene putarina, deo koridora 10 koji prolazi kroz Srbiju izgubiće trku s konkurencijom, upozoravaju stručnjaci...Broj teretnih vozila koji sada prolaze kroz našu zemlju, kako prenosi RTV B92 na svom sajtu, znatno je smanjen, kao i prihod od...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.