Preuzet posrnuli gigant: Formirana banka koja ima kapital dvostruko veći od BDP-a Švajcarske

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 19:04

Preuzet posrnuli gigant: Formirana banka koja ima kapital dvostruko veći od BDP-a Švajcarske

Multinacionalna investiciona banka UBS objavila je da je preuzela švajcarsku banku "Kredi Svis".

Novi bankarski gigant imaće kapital od 1,6 hiljada milijardi dolara, što je dvostruko više od godišnjeg bruto društvenog proizvoda države Švajcarske.

Ovim preuzimanjem, prestala je i trgovina deonicama "Kredi Svisa", banke koja se našla u finansijskim problemima, zbog čega je i došlo do preuzimanja. Deoničari "Kredi Svisa" dobiće deonice UBS banke, i to po jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deonicu UBS-a za svakih 22,48 deonica "Kredi Svisa" koje imaju u posedu.

UBS, čije je sedište takođe u Švajcarskoj, sklopio je u martu sporazim o preuzimanju "Kredi Svisa" uz posredovanje švajcarske vlade, kako bi se izbegla bankarska kriza, kojoj je prethodila propast nekoliko američkih regionalnih banaka.

"Kredi Svis", druga najveća banka u Švajcarskoj, prethodno se suočila sa serijom skandala, zakonskih problema i odlaskom klijenata. Najveći investitor "Kredi svisa",

Saudijska nacionalna banka, objavila je u martu da neće moći da joj obezbedi finansijsku asistenciju zbog regulatornih ograničenja. "Kredi Svis" je u 2022. prijavio gubitak od oko osam milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.