Preminuo Željko Roško, jedan od osnivača Omladinskog radija

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Mar.2016, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Željko Roško, jedan od osnivača Omladinskog radija

ZAGREB - Jučer je preminuo Željko Roško, jedan od osnivača Omladinskog radija (kasnije Radio 101), a bio je i urednik informativnog programa na Hrvatskom radiju.

Željko je umro od raka jetre, jer nije bio ni blizu na redu za presađivanje, doznajem od prijatelja.

Roška sam upoznao početkom osamdesetih kad smo s Febom Keberom  i Veljkom Jančićem osnivali Omladinski radio u prostorima Studentskog doma "Stjepan Radić" na Savi.  Bilo je to vrlo komplicirano i >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << politički nadgledano, pa sam ja brzo otpao, a Željko je ostao i uspio. Od mojih ideja prošle su dvije: prva da "tehniku" vodi kasnije legendarni Silvije Vrbanac, koji je ionako prije toga napravio i vodio ilegalni Radio Šlic", pa je po meni imao sva tehnička znanja, a drugi moj prijedlog bio je da se program emitira navečer, kad nema nijedne druge lokalne stanice u eteru. Bio je to pun pogodak!

Željko Roško bio je u svim pregovorima i razgovorima i bio je doista jedan od temeljaca tog brzo rastućeg i vrlo popularnog medija! Koliko ga znam bio je ne samo vrijedan profesionalac, nego i pravi čovjek za medij o kojemu smo svi tada vrlo malo znali. On je brodio svojom nevelikom redakcijom po burama i olujama, ludih osamdesetih i nadolazećih krvavih devedesetih.

Moram reći da je Željko Roško bio poseban čovjek: veliki idealist, pomalo tvrdoglav i isključiv, zamalo do neprilagođenosti, a opet drag sugovornik na vječnim novinarskim spikama i pićima...

Slava mu i pokoj duši.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.