Preminuo Radovan Horvat, bivši veliki majstor Velike lože Hrvatske

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Avg.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Radovan Horvat, bivši veliki majstor Velike lože Hrvatske

ZAGREB - U Zagrebu je jučer preminuo bivši Veliki majstor Velike lože Hrvatske i jedan od utemeljitelja suvremenog slobodnog zidarstva u Hrvatskoj, ugledni hrvatski arhitekt Radovan Horvat.

Bio je Radica, tako su ga zvali prijatelji, iznimno dobar čovjek i prijatelj, a stjecajem okolnosti i mog zanimanja imao sam se čast družiti s njim i postati mu dobar prijatelj, a on je to višestruko cijenio.

Ustvari, već prije sam poznavao njegova brata Branu (Branimira) Horvata, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << koji je bio član predsjedništva nekadašnjeg USIZA- kulture Grada Zagreba, deseterostruko financijski moćnije institucije od SIZ-a kulture Hrvatske (socijalistički ekvivalent današnjem Ministarstvu kulture), a ja sam te dvije najvažnije kulturne hrvatske institucije, pratio kao novinar Večernjeg lista. Kasnije je, sredinom devedesetih godina upravo Brano Horvat (usput najbolji hrvatski stručnjak za sitotisak, a ranije mu je supruga bila popularna profesorica povjesničarka umjetnosti Vera Horvat-Pintarić), bio jedan od ključnih ljudi, zajedno s bečkim arhitektom zagrebačkih korijena Čedom Kirchnerom za osnivanje slobodnozidarskih loža u Hrvatskoj.

Trebao je, navodno upravo Brano Horvat biti i prvi veliki majstor Velike lože Hrvatske, no neposredno pred te izbore on umire. Nekoliko godina kasnije, to postaje njegov mlađi brat Radovan, s odličnim vezama među austrijskim i talijanskim masonima, a kasnije i njemačkima!

Radica je bio uključen kao arhitekt i građevinar u mnoštvo velikih građevinskih pothvata u Zagrebu, pa mu dobrim dijelom možemo zahvaliti za mnoge odavno nezaobilazne gradske građevine... Bio je Radica i sportaš, igrao je do kraja života tenis, a njegovom inicijativom i zalaganjem su napravljeni i odlični tereni u Podsusedu, kao i tamošnja sportska dvorana.

No, moj novinarski posao (tada već u Vjesniku) bio je ključan za naše druženje, a ja sam imao otvoren pristup mnogim temama iz slobodnog zidarstva, o čemu je Radica govorio bez imalo ustezanja, čini se vrlo uvjerljivo i objektivno...

Na žalost, zbog mog moždanog udara, posljednjih godina smo se manje viđali, ali Radica će trajno ostati u mom sjećanju kao jedan od velikih hrvatskih muževa i sjajnih ljudi.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.