Preminuo Dalibor Jelavić

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Okt.2019, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Dalibor Jelavić

ZAGREB - Akademski slikar Dalibor Jelavić preminuo je u 70. godini u Zagrebu.

Rođen je 29. svibnja 1949. godine u Beogradu.Od 1950. do 1960. živio je u Vrgorcu, potom u Metkoviću, a od 1961. u Zagrebu, gdje je stekao osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Godine 1968. - 1969. surađivao je s prof Krstom Hegedušićem u njegovom ateljeu na Rokovom perivoju u izradi kartona za freske spomenika na Tjentištu.Od 1969. do 1972. surađivao s akad. slikarom Edom Murtićem u nizu projekata >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << (tapiserija, mozaik, keramika) kao njegov pomoćnik. Godine 1972. upisao je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek grafike kod prof. Dalibora Paraca. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. godine u klasi prof. Nikole Reisera.

Postao je suradnikom Majstorske radionice prof. Ljube Ivančica i prof. Nikole Reisera od 1977. do 1979. godine. Godine 1978. boravio u Parizu i Rouenu, gdje je nastao ciklus crteža Strašila. Godine 1977. godine postao je članom Hrvatskoga društvo likovnih umjetnika, a također i članom Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. 1987. s grupom umjetnika (Hržić, Jelavić, Kiš, Penezić, Rašić, Rogina) utemeljio je i vodio ArTreso-(Trajnu radnu zajednicu) u kojem je djelovao do 1991. na području umjetničkog oblikovanja i grafičkog designa.

Godine 1990. postaje dopredsjednik Hrvatskoga društvo likovnih umjetnika.

Godine 1991. postaje dragovoljac Domovinskoga rata; također je suorganizator i osnivač "Satnije hrvatskih umjetnika" te je promoviran i odlikovan u više navrata.

Godine 1991.- 1992. dopredsjednik je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika i aktivno se zalaže za očuvanje rada Društva povrat u zgradu Doma likovnih umjetnika "Ivan Meštrović". Godine 1992. radi u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na poslovima grafičkog dizajna. Od 1976. do danas aktivno je izlagao samostalno i grupno u zemlji i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Mađarska, Austrija, Slovenija, Rumunjska, Crna Gora, Italija, BiH, Island, Belgija, Makedonija, USA, Velika Britanija...).

Umjetničko djelovanje ogleda se u različitim likovnim tehnikama (crtež, grafika, ulje, tapiserija, emajl, keramika, plakat), a u posljednje vrijeme i u stvaranju video-zapisa (dokumentarni film, TV-spotovi, 3D animacija). Za svoj je rad višekratno nagrađivan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.