Pregovori u toku: Bivša sovjetska republika kupuje italijanske avione

Izvor: B92, 29.Feb.2020, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori u toku: Bivša sovjetska republika kupuje italijanske avione

Baku -- Novi korisnik italijanskog školsko-borbenog aviona M-346 mogao bi uskoro postati Azerbejdžan.

Predsednik ove države Iljham Alijev posetio je 20. februara Italiju a tom prilikom su azerbejdžanski ministar odbrane Zakir Gasanov i izvršni direktor kompanije Leonardo Alesandro Profumo potpisali, kako je saopšteno, Deklaraciju o sporazumu između Ministarstva odbrane Republike Azerbejdžan i Leonardo S.p.A u vezi sa nabavkom sistema integracije aviona M-346.

Potpisani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokument predstavlja preliminarni dogovor o azerbejdžanskoj nabavci školsko-borbenih aviona Leonardo M-346 Master, ali ipak ostaje da se zaključi čvrst ugovor, piše portal Tangosiks. Stoga nije poznato koliko je nabavljeno aviona, koji su rokovi isporuke, kolika je cena kao i drugi detalji ovog posla a dve strane još uvek nisu komentarisale potpisani dokument.

Za sada postoje dve nezvanične informacije o mogućem broju aviona, pojedini zapadni izvori govore o kupovini 15 primeraka dok drugi navode deset aviona sa opcijom za još 15 M-346. Jula prošle godine izvršni direktor kompanije Leonardo Alesandro Profumo izjavio je da je komanija od većeg stranog kupca dobila prvu narudžinu za isporuku šest aviona M-346FA koja predstavlja laku borbenu verziju školsko-borbenog M-346. Kupac tada nije imenovan pa se smatra da bi potencijalno to mogao biti Azerbejdžan.

Azerbejdžan je još pre par godina pokazao interesovanje za M-346, kompanija Leonardo je u jednoj od azerbejdžanskih baza 10. maja 2017. godine priredila prikaz ovog aviona, i to trećeg prototipa koji je tada pokazan i ministru odbrane Zakiru Gasanovu. Nakon obilaska aviona priređeno je detaljno predstavljanje njegovih taktičko-tehničkih karakteristika i drugih mogućnosti.

Trenutno se u inventaru RV Azerbejdžana nalazi eskadrila školsko-borbenih aviona L-39C Albatros, dve eskadrile jurišnih aviona Su-25 i eskadrila lovaca MiG-29. Većina ove tehnike nabavljena je u proteklih 15 godina i to kao polovna, L-39 i MiG-29 iz Ukrajine a dobar deo Su-25 iz Belorusije. Državni vrh je izrazio spremnost da se započne sa obnovom flote a prvi korak bi mogla biti upravo kupovina M-346. Takođe Azeri su bili pokazali interes i za kinesko-pakistanski višenamenski borbeni avion JF-17 Thunder koji ipak nije nabavljen.

Kompanija Leonardo je do sada uspela da proda 86 M-346, najveći korisnik je Izrael koji je kupio 30 aviona, potom tu je RV Italije sa 22 aviona, Poljska sa 16 primeraka od kojih ostalo da se isporuči još 8 a prvi strani korisnik bio je Singapur koji je nabavio 12 M-346.

Još 2009. Ujedinjeni Arapski Emirati su izabrali M-346 za svoj novi školsko-borbeni avion, bili su zainteresovani za nabavku 48 primeraka ali do potpisivanja ugovora do danas nije došlo što zbog političkih razloga što zbog nesuglasica oko taktičko-tehničkih karakteristika a spominjalo se i da Emirati imaju veće prioritete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.